OMG

'Racistische' make-up-creatie levert bedreigingen op, maar wint toch publieksprijs

foto: Facebook: De Make-up Awards
  1. Newschevron right
  2. 'Racistische' make-up-creatie levert bedreigingen op, maar wint toch publieksprijs

Visagiste Annemieke Tip uit Hoofddorp deed mee aan de Make-up Awards in de Jaarbeurs in Utrecht. Op Facebook werd opgeroepen om haar te steunen door op de creatie te stemmen. Haar werk viel niet bij iedereen in de smaak, omdat het racistisch zou zijn. Ook gaan er geruchten rond dat de touwen om de nek van het model te maken hebben met het slavernijverleden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Donkere schaduwen

Op de afbeelding is een wit model te zien met extreem donkere schaduwen. ''Ik wilde iets moois maken en het accent leggen op de ogen'', liet Tip eerder weten aan NH Nieuws. ''Ik besloot daarom om met schaduw te werken. En schaduw breng je vaak aan met bruin.'' Ze kreeg vele boze reacties die inmiddels van het internet verwijderd zijn. Zo schreef iemand op Facebook: ''Bah, dit is een vorm van blackfacing. Dit is racisme. Een ander reageerde met: ''Mijn huidskleur is geen kostuum, je zou gediskwalificeerd moeten worden!''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

bedreigingen

Via het internet en zelfs telefonisch kreeg Tip ook meerdere bedreigingen. ''Ze dwongen mij om de foto te verwijderen en als ik dat niet zou doen, zouden ze mijn kinderen iets aandoen.'' De visagiste deed aangifte bij de politie, waarna ze wederom een telefoontje kreeg. Er werd haar verteld dat ze haar daar gezien hadden. ''Ook zeiden ze dat ze wisten dat mijn kinderen alleen naar huis waren gefietst. Het was verschrikkelijk. Heel bedreigend.''

Niet racistisch?!

Los van alle boosdoeners zijn er veel mensen die het totaal niet eens zijn met alle ophef. ''Ik vind dit een prachtige foto en het is absoluut niet racistisch! Ik wens je veel succes! Ik hoop dat diegene die deze onnodige onrust heeft veroorzaakt erop aangesproken wordt! Blijf creatief en vooral jezelf! Wens je het allerbeste'', aldus een Facebook-gebruiker.

Publieksprijs

Misschien een opluchting voor velen: visagiste Tip zag de Make-up Award aan haar neus voorbij gaan. Wel mocht zij afgelopen zondagavond de publieksprijs in ontvangst nemen tijdens de finale. Met maar liefst 7700 stemmen is zij hiervan de gelukkige prijswinnares.

Ster advertentie
Ster advertentie