OMG

Gezin van meisje met beperking moet apart zitten of vertrekken: ''We barstten in tranen uit''

foto: Website: brasseriecarrousel.be
  1. Newschevron right
  2. Gezin van meisje met beperking moet apart zitten of vertrekken: ''We barstten in tranen uit''

Chloé is 24 jaar oud en leeft met een mentale beperking. Zondag bevond ze zich met haar gezin in Brasserie Carrousel in het Belgische Nieuwpoort. Iets wat voor een lach moest zorgen, leverde op dat moment tranen op. Het meisje werd verzocht om in een aparte ruimte te zitten of te vertrekken.

Bart Boterman

Het zijn orders

Het gehandicapte meisje begon te huilen, omdat ze werd opgeschrikt door kinderen die zelf aan het huilen waren. Al na twee minuten kwam een personeelslid tot aan de tafel van het gezin en zei: ''Mijn hart breekt doordat ik dit moet vertellen, maar ofwel moeten jullie de zaak verlaten of zich naar een aparte ruimte begeven. Het zijn orders.'' De opdringerige woorden vielen bij de familie in het verkeerde keelgat. ''We barstten in tranen uit en rekenden meteen af'', liet Chloé's moeder weten aan HLN.

''In die ruimte achter de schuifdeur wilden we absoluut niet zitten. Als we afgezonderd willen zijn, blijven we gewoon thuis.''

Ongemakkelijk

De moeder van Chloé zal een klacht indienen bij de toerismedienst van Nieuwpoort, omdat zij een A-label hebben toegekend aan de brasserie door de toegankelijkheid voor minderinvaliden. Achteraf gezien was er niks van te merken, maar Brasserie Carrousel ziet het anders. ''Iedereen is altijd welkom bij ons, maar het meisje bleef maar huilen en meerdere klanten werden ongemakkelijk of begonnen te vertrekken'', zegt zaakvoerster Diana Tourlousse.

''We hoopten dat het meisje en de andere klanten weer rust zouden vinden door haar een nieuwe plaats te geven. Het was een evenwichtsoefening, maar wij hebben niemand gedwongen om weg te gaan. Ik kan wel begrijpen dat dit confronterend was voor het gezin.''

Niks is waar

Volgens de ouders van Chloé is er niks waar van het verhaal van Diana. Er zou niemand zijn vertrokken uit de brasserie door het gehuil van hun dochter. Sterker nog, sommige klanten vertrokken samen met het gezin, omdat ook zij verontwaardigd waren door de opmerking van het personeel. ''Dat is iets compleet anders'', aldus Chloé's moeder.

Ster advertentie
Ster advertentie