FunX Rotterdam

Rotterdam bruist van de Afrikaanse invloeden

  1. Newschevron right
  2. Rotterdam bruist van de Afrikaanse invloeden

De Afrikaanse keuken, de muziek en de cultuur. In Rotterdam is het overal te zien en te horen. In het Wereldmuseum in Rotterdam is daarom de tentoonstelling AFRIKA 010 te zien. Afgelopen woensdag maakte Dulci live radio vanuit die locatie met bekende gasten als Amartey en DJ Babel-Ish die werken met muzikale invloeden vanuit het zuidelijk werelddeel.

Roots

Rotterdammers met Afrikaanse roots behoren tot de ruim 18% niet-westerse immigranten in de stad. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog kwamen als eerst Kaapverdiaanse zeelui als immigranten naar de havenstad. Daarna volgden de zogenoemde Marokkaanse gastarbeiders in de jaren '60 en '70 die zich over heel Nederland verspreidden, dus ook Rotterdam. Andere immigranten komen uit landen als Angola, Ghana en Kameroen.

Voor de één is het minder belangrijk om stil te staan bij die reis van zijn of haar voorouders, maar Amartey bijvoorbeeld wil in alles wat hij doet zijn Ghanese roots terug laten komen.

Drums

DJ Babel-Ish is misschien niet de eerste aan wie je zou denken als het aankomt op het continent Afrika. Toch voelt de producer met zijn Surinaamse afkomst een sterke band met 'het moederland'. Ook de laatste hits waaraan hij heeft meegewerkt zoals 'Mi no lob' en 'Alaka' van Broederliefde zijn gemaakt met Afrikaanse samples of instrumenten.

Met meerdere Afrikaanse restaurants, is ook de smaak van Afrika niet weg te denken uit Rotterdam. Hoe die tot stand komt? Dat vertelt chefkok Sam van restaurant Viva Afrika aan Dulci

In bepaalde delen van Afrika wordt er gedaan aan wat we in de Westerse wereld noemen 'zwarte magie'. Een aantal beelden in het Wereldmuseum worden gebruikt voor dit soort rituelen. Jeansen liet zich door de museumgids langs een paar bijzondere voorbeelden hiervan leiden.

In de tentoonstelling AFRIKA 010 ontdek je nog tot 8 januari 2017 meer over de Afrikaanse invloeden die je, misschien zonder te weten, om je heen ziet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie