Sport

Renald Majoor doet boekje open over seksueel misbruik bij Vitesse

  1. Newschevron right
  2. Renald Majoor doet boekje open over seksueel misbruik bij Vitesse

Renald Majoor is voormalig jeugdspeler bij Vitesse. Twintig jaar heeft hij met een ontzettend groot geheim rondgelopen: op zijn twaalfde werd hij misbruikt door zijn teamleider. In RTL Late Night wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de impact van seksueel misbruik is.

Engeland

Vorig jaar werd Engeland opgeschrikt door een groot misbruikschandaal in de voetbalwereld. Nu blijkt dat er ook in Nederland gevallen van misbruik zijn geweest. Behalve Renald, heeft ook een anonieme PSV-jeugdspeler zijn verhaal gedaan. Renald doorbrak de zwijgcultuur door zijn verhaal te vertellen aan Willem Feenstra in de Volkskrant.

''Dat er in Engeland over werd gesproken, dat was wel de trigger voor mij om ook te bewegen. Maar het zat natuurlijk al die jaren in mijn hoofd.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Emotioneel zwaar

Renald kwam op zijn derde uit Haïti naar Nederland. Zonder ouders, want hij werd alleen met zijn broer gevonden in de sloppenwijken van Port-au-Prince in Haïti. Hij wordt geadopteerd door een Nederlands gezin, maar kan zich nooit emotioneel binden aan zijn ouders. Hij wordt steeds agressiever en wordt uiteindelijk op zijn achtste uit huis geplaatst.

Er was één ding waar hij zich altijd goed bij voelde: voetbal. Nadat hij uit huis werd gezet, kwam Renald in een tehuis terecht in De Glind in Barneveld, waar hij uiteindelijk een brief ontving van Vitesse.

''Eerst kwam het proces dat ik naar Vitesse mocht komen. Ik was natuurlijk hartstikke blij. Ik denk dat elk kind hiervan droomt.''

Alleen thuis

Renald begon met trainen bij Vitesse. Aangezien hij ver weg woonde, bood zijn teamleider hem aan om bij hem te komen slapen. Een andere jongen uit de B1 deed dat ook, dus het was in eerste instantie geen probleem. Samen konden ze voetballen, wat ze allebei het allerliefste deden. Op een dag moest de jongen zijn ouders ophalen van Schiphol, waardoor Renald met zijn teamleider alleen was.

''Ik was daar een aantal dagen. Die jongen van de B1 had verteld dat hij zijn ouders zou ophalen van Schiphol, maar ik was het een beetje vergeten. Ik vond het prima om daar te zijn, maar niet alleen. Het was geen leuke dag. Je denkt later: dat had ik beter moeten afstemmen. Als je als twaalfjarig jongetje met een zevenenveertige jaar man bent, is dat al vreemd.''

Ontslag

Zijn begeleiders in De Glind hadden door dat er iets niet klopte. Na een week heeft Renald zijn verhaal verteld. Hij moet naar de politie en de teamleider wordt veroordeeld. Vitesse ontslaat de man, maar de club wil de buitenwereld niet inlichten. Niet alleen om de club niet te schaden, maar ook zodat de kleine Renald Majoor niet in de publiciteit komt te staan.

''De club heeft adequaat gehandeld. Ze hebben hem op non-actief gesteld en een oudereninformatieavond georganiseerd. Dat neemt de pijn en het verdriet niet weg, maar de club heeft gedaan wat het moest doen.''

Voetbalwereld

Ook Willem Feenstra is aanwezig in de studio van RTL Late Night. De Volkskrant doet al langer onderzoek naar misbruik in de sportwereld, maar in de voetbalwereld bleef men opvallend stil: ''Renald doorbrak de stilte. Nu durven er meer mensen te praten.'' Voor Renald is het soms nog steeds moeilijk om te zien dat zijn teamgenoten van toen nu wel een professionele voetbalcarrière hebben.

''Het is toentertijd een weloverwogen beslissing geweest om te stoppen. Ik was geestelijk en mentaal op.''

Bekijk de uitzending van gisterenavond terug:

Ster advertentie
Ster advertentie