Sport

Egyptische voetballegende Mohamed Aboutrika op terreurlijst geplaatst

  1. Newschevron right
  2. Egyptische voetballegende Mohamed Aboutrika op terreurlijst geplaatst

Mohamed Aboutrika, volgens kenners één van de beste voetballers die Egypte ooit heeft gekend, is door de Egyptische regering op een terreurlijst geplaatst.

Morsi

De oud-voetballer zou banden hebben de Moslimbroederschap, de beweging van oud-president Morsi die sinds 2013 verboden is. De groep wordt door de huidige regering gezien als een terroristische organisatie. Zelf ontkent Aboutrika dat hij er iets mee te maken heeft.

Antiterreurwet

Wat deze maatregel voor de sportlegende betekent, is nog onduidelijk. In Egypte geldt sinds twee jaar een antiteurreurwet. Die verplicht de autoriteiten lijsten op te stellen met personen die in verband worden gebracht worden met terrorisme.

Verdachten op zo'n lijst riskeren vijf jaar in de gevangenis maar ook de doodstraf. Mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op de wet.

Afrika Cup

Aboutrika zit op dit moment in Gabon. Daar is hij commentator bij de pas gestarte Afrika Cup 2017. Tijdens de Afrika Cup 2008 maakte de voormalig aanvoerder nog het winnende doelpunt in de finale tegen Kameroen. Daarnaast is hij tot vier keer toe uitgeroepen tot beste Afrikaanse speler.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie