Sport

Kabinet beslist: geen fans komend weekend in Eredivisie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet beslist: geen fans komend weekend in Eredivisie

Het demissionaire kabinet heeft besloten dat er komend weekend in de Eredivisie geen fans aanwezig mogen zijn. Voor Ajax betekent dit dat zij hun kampioenswedstrijd in een leeg stadion zullen moeten spelen.

Pilot niet verlengd

Nadat er vorig weekend weer een beperkt aantal fans aanwezig mochten zijn, was er juist de hoop dat dit komend weekend weer mogelijk zou zijn. De landelijke pilot van vorig weekend wordt echter niet verlengd. De KNVB was enthousiast over het verloop en vroeg het kabinet toestemming om de pilotfase te verlengen, aangezien de wijziging van de Wet publieke gezondheid langer op zich zou laten wachten. Het kabinet besloot echter anders. Dit terwijl Fieldlab Evenementen gisteren het kabinet nog adviseerde dat een halfvol stadion onder bepaalde voorwaarden veilig.

Het besluit betekent voor Ajax dat zij hun kampioenswedstrijd tegen FC Emmen zonder publiek moeten spelen. De Amsterdammers hebben zondag aan een punt genoeg om kampioen te worden. Kort nadat het besluit van het kabinet werd, maakte de gemeente van Amsterdam bekend dat het ook niet mogelijk is om Ajax te huldigen bij een eventueel kampioenschap.

'Losse flodder'

"Dit besluit is zeer teleurstellend", zeggen de KNVB, Eredivisie en Eerste Divisie in een gezamenlijke verklaring. "Alles is vorig weekend prima verlopen, net als in augustus en september. Maar omdat de wetswijziging langer duurt vanwege redenen waar wij geen invloed op hebben, is er geen vervolg of continuïteit."

"In alle contacten met 'Den Haag' werd steevast aangegeven dat het voetbal juist een deel van de oplossing was. Als de succesvol verlopen pilot (nota bene helemaal in lijn met de doelstellingen van stichting Open Nederland) op deze wijze niet wordt gecontinueerd, dan kunnen we helaas alleen maar constateren dat deze pilot slechts een losse flodder was", leest het in de verklaring.

Ster advertentie
Ster advertentie