Sport

Eredivisie voor vrouwen bestaat komend seizoen uit elf voetbalclubs

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eredivisie voor vrouwen bestaat komend seizoen uit elf voetbalclubs

De Pure Energie Vrouwen Eredivisie groeit komend seizoen naar elf voetbalclubs. De voetballers van Fortuna Sittard en Telstar maken dan namelijk hun debuut in de hoogste competitie van het vrouwenvoetbal. Dat maakt de KNVB vandaag bekend.

Hoogste competitie

Fortuna Sittard is vanaf het seizoen 2022/'23 de enige Limburgse club in de Eredivisie voor Vrouwen, nadat Roda JC en VVV-Venlo zich terugtrokken. Voor Telstar betekent het een terugkeer in de hoogste competitie na een afwezigheid van vijf jaar. Een gedeelte van het team ging na 2017 op in de profclub VV Alkmaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groeien naar twaalf clubs

Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB, hoopt dat de Pure Energie Vrouwen Eredivisie vanaf het seizoen 2023/'24 uit twaalf clubs zal bestaan. "We hebben altijd gezegd dat we streven naar een Eredivisie Vrouwen met 12 kwalitatief goede clubs", aldus Van de Ven. "In de visie van de KNVB is dat de ideale grootte voor het beschikbare voetbaltalent in Nederland, om een geschikt aantal wedstrijden te spelen en om door te groeien naar de Europese top."

"Het ideale competitieformat"

Vanaf het seizoen 2023/'24 wil de KNVB ook "het ideale competitieformat" introduceren in het vrouwenvoetbal. Dat houdt in dat dat er een promotie-/degradatieregeling tussen de Pure Energie Vrouwen Eredivisie en Vrouwen Beloftencompetitie komt. Daarnaast wil de voetbalbond de laatstgenoemde competitie vanaf het seizoen 2023/'24 omdopen tot de Eerste Divisie Vrouwen.

Ster advertentie
Ster advertentie