Sport

Messi of Ronaldo: wetenschappelijk onderzoek biedt uitkomst!

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Messi of Ronaldo: wetenschappelijk onderzoek biedt uitkomst!

Op de voetbalpleintjes en op voetbalsites is Messi of Ronaldo de welbekende discussie die nooit lijkt op te houden. De ene noemt de dribbelende Argentijn van Barcelona de beste van de wereld, terwijl een ander de vliegensvlugge Portugees van Juventus als beste ziet. Daarom werd het tijd voor de wetenschap om zich in de discussie te mengen en voor eens en altijd uit te maken wie van de twee de echte baas van het voetbalveld is.

Data van Messi & Ronaldo

De wetenschappers van de Katholieke Universiteit Leuven ontwikkelden samen met het Nederlandse data-intelligentiebedrijf SciSports een model waarmee alle acties van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo in kaart gebracht konden worden. De onderzoekers hebben data gebruikt van de seizoenen 2013/2014 tot en met 2017/2018, waarin beide spelers in Spanje voetbalden.

Messi neemt afstand

De wetenschappers hebben niet alleen de doelpunten en assists van Messi en Ronaldo gebruikt, maar ook hun schoten, passes, dribbels en het belang daarvan in een wedstrijd bij zowel voor- als tegendoelpunten. De uitslag van dit model noemen ze een VAEP-waarde (Valuing Actions by Estimating Probabilities). In de eerste twee seizoenen lagen de scores van Messi en Ronaldo heel dicht bij elkaar zegt professor Jesse Davis tegen Sporza, maar daarna bleek er een duidelijker verschil: "Vanaf het seizoen 2015/2016 neemt Messi afstand van zijn eeuwige rivaal."

Impact

Messi heeft volgens het onderzoek meer impact dan Cristiano Ronaldo. Lionel Messi heeft een VAEP-waarde van 1,21, terwijl Ronaldo het moet doen met 0,61 per wedstrijd. Volgens doctoraatsstudent Tom Decroos, die meewerkte aan het onderzoek, is de impact van Messi heel bijzonder: "Je hebt spelers die minder aan de bal komen, maar wel een grote impact hebben. Dat is typisch voor spitsen als Harry Kane, Mohamed Salah en Cristiano Ronaldo. Messi is op dit vlak uitzonderlijk: de Argentijn voert een heel hoog aantal acties uit en die hebben ook nog eens een hoge waarde."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie