Naar homepage
Sport

Gemeente greep bewust niet in bij Ajax-feest met 12.000 fans

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Gemeente greep bewust niet in bij Ajax-feest met 12.000 fans

Nadat Ajax zondagmiddag de 35e landstitel binnensleepte, verzamelden 12.000 fans zich massaal bij de Johan Cruijff ArenA om dat te vieren. De gemeente Amsterdam geeft aan dat het bewust niet ingreep om 'escalatie van geweld te voorkomen'.

'Goed gevolgd'

Na de gewonnen wedstrijd tegen FC Emmen (4-0) verzamelden de spelers van Ajax zich op het parkeerdek van de ArenA om daar de kampioensschaal te tonen aan de menigte. De driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie geeft aan dit moment goed gevolgd te hebben. "Daarna hebben we Ajax gevraagd om de spontante actie te beëindigen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geweldsescalatie en massale verplaatsing voorkomen

Door niet op te treden tegen de grote groep supporters geeft de gemeente aan dat, behalve het voorkomen van een geweldsescalatie, ook een massale verplaatsing van supporters naar de open terrassen van de binnenstad is voorkomen. Uiteindelijk is de grote menigte, onder begeleiding van de politie, gedoseerd vertrokken en naar huis gegaan.

15 arrestaties

Het vieren van het kampioenschap is uiteindelijk zonder geweldsincidenten verlopen, zowel bij het stadion als in de binnenstad. Wel werden er in totaal 15 arrestaties verricht, onder meer omdat personen vuurwerk en wapens bij zich hadden.

Ster advertentie
Ster advertentie