Sport

Sarina Wiegman draagt UEFA-prijs op aan Spaanse voetbalsters: ''Ze verdienen het om geëerd te worden''

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sarina Wiegman draagt UEFA-prijs op aan Spaanse voetbalsters: ''Ze verdienen het om geëerd te worden''

Sarina Wiegman, de bondscoach van Engeland, heeft afgelopen donderdag de UEFA Women's Coach of the Year Award gewonnen in Monaco. Ze heeft deze prijs opgedragen aan de Spaanse voetbalsters, die op 20 augustus de WK-finale in Sydney hebben gewonnen tegen het team van Wiegman.

Spaanse voetbalsters

In haar toespraak nadat ze de prijs had gewonnen, sprak Sarina Wiegman haar bewondering uit voor de moed van de Spaanse voetbalsters. De Spaanse vrouwenploeg is al anderhalve week wereldwijd in het nieuws. Dit begon toen ze de wereldtitel wonnen van de FIFA Women's World Cup. Kort daarna kwam het Spaanse team wederom in het nieuws, om iets wat totaal niet feestelijk was. De bondsvoorzitter Luis Rubiales gaf namelijk een kus op de mond van speelster Jennifer Hermoso tijdens de medaille-uitreiking. Inmiddels hebben alle speelsters besloten dat ze niet langer willen uitkomen voor het nationale team, zolang Rubiales aanblijft als voorzitter van de Spaanse bond. Ook de technische en medische werknemers hebben hun steun betuigd aan de speelsters en zich solidair verklaard met hun besluit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toespraak

Wiegman won vorig jaar ook al de UEFA Women's Coach of the Year Award. In september 2021 begon ze haar werk als bondscoach van het Engelse vrouwenelftal, nadat ze eerder de Nederlandse vrouwenploeg naar EK-goud leidde in eigen land in 2017. Tijdens de ceremonie in Monaco, gaf Wiegman haar reactie op het kusincident: ''We weten allemaal van de zaak rondom de Spaanse voetbalsters en het doet me echt pijn, als een coach, een moeder van twee dochters, een vrouw en een mens. Het geeft aan dat we nog een lange weg te gaan hebben in het vrouwenvoetbal en de maatschappij. Ik draag deze prijs op aan het Spaanse elftal.'' Ze vervolgde haar speech: ''Het team heeft geweldig voetbal gespeeld, waar iedereen van heeft genoten. Dit team verdient het om geëerd te worden en ik wil ze graag trakteren op een applaus.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Excuses

In een verklaring heeft de Spaanse voetbalbond het gedrag van Rubiales na de WK-finale als onaanvaardbaar bestempeld. Ook vinden de leiders van de regionale voetbalbonden dat hij het imago van het Spaanse voetbal ernstig heeft beschadigd. De Spaanse voetbalbond (RFEF) plant een grondige organisatorische herstructurering op belangrijke posities binnen de bond. Die herstructurering moet zorgen voor een nieuwe fase in de top van het Spaanse voetbal. De 46-jarige Luis Rubiales heeft zijn excuses aangeboden voor het incident, maar hij weigerde af te treden. Vorige week begon de FIFA een tuchtprocedure tegen hem en twee dagen later werd hij voor 90 dagen geschorst door het disciplinaire comité van de wereldvoetbalbond. Als gevolg van deze tijdelijke schorsing is Rubiales voorlopig niet bevoegd om voetbalgerelateerde activiteiten uit te voeren, zowel nationaal als internationaal.

Ster advertentie
Ster advertentie