Up 2 Date

Bareigenaren in Hongkong in hongerstaking om lockdown

foto: Shutterstock | Wang Sing
  1. Newschevron right
  2. Bareigenaren in Hongkong in hongerstaking om lockdown

Een groep eigenaren van (karaoke)bars in Hongkong is er helemaal klaar mee. De eigenaren gaan in hongerstaking wegens de aanhoudende coronamaatregelen. Het protest begon afgelopen zondag op de stoep van de regering van Hongkong en duurt vier dagen.

Symbolische hongerstaking

Het is nu precies één jaar geleden dat de regering een lockdown in Hongkong aankondigde. Het gaat trouwens niet om een volledige hongerstaking: de demonstranten weigeren voedsel in ploegen dus het gaat meer om een symbolische hongerstaking.

"Mensen staan in de rij voor stranden ... restaurants zijn vol, maar alleen wij hebben pijn en mogen niet open", vertelde Leung Lap-yan, oprichter en voorzitter van de Licensed Bar and Club Association, aan verschillende media. Net als in Nederland wordt de horeca daar hard getroffen door de maatregelen.

Grote schade voor de economie

Het afgelopen jaar waren de bars slechts 24 dagen open waarvan 101 dagen met beperking. Ruim 230 dagen zijn de bars nu gesloten, waaronder de normaal gesproken drukke dagen rond Kerst, nieuwjaar en de paasvakantie. De strikte lockdown heeft ervoor gezorgd dat Hongkong slechts 205 coronadoden telt, maar de economie wordt daarentegen hard geraakt - tot onrust bij de bevolking. Winkelcentra en pretparken zijn wel open, net als sportscholen.

De protesterende eigenaren stelden voor aan de regering om beperkt open te gaan met capaciteitsbeperkingen of klanten met een rietje laten drinken, maar tot zover krijgen ze geen goedkeuring van de overheid.

Ster advertentie
Ster advertentie