Up 2 Date

Hubert Bruls: "Als besmettingen niet dalen, zitten we hele winter in lockdown"

foto: Screenshot Buitenhoffoto: Screenshot Buitenhof
  1. Newschevron right
  2. Hubert Bruls: "Als besmettingen niet dalen, zitten we hele winter in lockdown"

Volgens viroloog Marion Koopmans en Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls zijn de besmettingscijfers van komende week cruciaal voor eventuele nieuwe coronamaatregelen. Dit zeggen zij in het programma Buitenhof.

Teleurgesteld

Zowel Koopmans als Bruls denken dat de maatregelen, die zaterdag zijn ingegaan, nauwelijks effect hebben, omdat onvoldoende mensen zich aan de regels houden. "Ik ben teleurgesteld over hoe we met z'n allen de maatregelen onvoldoende naleven", zei Bruls. "Deze week wordt heel spannend. Als de naleving van de maatregelen niet fundamenteel verandert en het aantal besmettingen niet substantieel daalt, dan koersen we af op een lockdown die de hele winter gaat duren."

Cijfers

Brul vertelde in het programma dat hij gelooft in een strategie waar niet alles direct wordt gesloten. "Maar als wij onze naleving niet voor elkaar krijgen, dan rest ons niets anders dan dat via gedwongen maatregelen te doen." Ook Koopmans zegt zich zorgen te maken, omdat de cijfers niet dalen. "Dingen als meer thuiswerken, meer thuisblijven, geen drukte opzoeken: dat zou je nu willen terugzien in bijvoorbeeld de mobiliteitscijfers, maar daar zie je het nog niet in. Dus ik maak mij zorgen over of het effect wel wordt bereikt."

Ster advertentie
Ster advertentie