Up 2 Date

Nederland krijgt een referendum over de sleepwet, maar wat houdt het in?

  1. Newschevron right
  2. Nederland krijgt een referendum over de sleepwet, maar wat houdt het in?

Vijf studenten zijn een petitie gestart om een referendum over de nieuwe sleepwet af te dwingen. De handtekeningen liepen echter niet bepaald binnen, totdat Arjen Lubach zich ermee ging bemoeien. Zijn tussenkomst heeft er voor gezorgd dat er, na de Oekraïne-kwestie, weer een nieuw referendum aankomt.

Vijf belangrijke punten

Maar de grote vraag is: wat houdt die 'sleepwet' eigenlijk in? De nieuwe wet heet eigenlijk WiV, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Hierin staan nieuwe regels over wat de geheime diensten mogen. En die zijn best heftig:

- Een hele wijk mag worden afgeluisterd wanneer er een verdacht persoon in woont
- Alle geautomatiseerde apparaten, zoals een telefoon, computer of smart-tv, mogen worden gehackt
- Er mag een DNA-databank aangelegd worden, waar iedereen in terecht kan komen
- Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben
- Gegevens van onschuldige mensen mogen drie jaar bewaard blijven

Naaktfoto's

De kritiek bestaat er vooral uit dat - door het zogenaamde sleepnet - ook informatie wordt verzameld van niet verdachte burgers. Die informatie geldt als een soort bijvangst bij de zoektocht naar verdacht internetverkeer. Maar dat betekent dat de informatie ook verkeerd terecht kan komen. En zelfs als de gegevens bij de Nederlandse overheid blijven, is dat volgens velen nog steeds een serieuze schending van de privacy van de burgers. Of zoals Lubach het zegt: je wil toch niet dat je naaktfoto's op de server van Plasterk verschijnen?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie