Is het slecht om regelmatig een serie te bingewatchen?
- News
- Is het slecht om regelmatig een serie te bingewatchen?
Als enthousiaste Netflixer is de volgende situatie misschien wel herkenbaar: Je ligt lekker comfy op de bank, diep verzonken in je favoriete serie, wanneer de aflevering eindigt in een superspannende cliffhanger. Eigenlijk wilde je een half uur geleden al naar bed, maar je scherm geeft aan dat de volgende aflevering begint in 10... 9... 8... Oké, nog eentje dan. Series kijken op online streamingdiensten zoals Netflix en Videoland kan verslavend werken. Soms zo erg, dat je er in één keer een heel seizoen doorheen jaagt. Maar wat voor invloed heeft regelmatig bingewatchen eigenlijk op je?
verslaving
Wanneer je nachtrust onder het Netflixen lijdt of als je er afspraken voor gaat afzeggen, kun je wel voorzichtig spreken van een verslaving. Met cliffhangers of het automatisch afspelen van de volgende aflevering (zonder reclames) kan Netflix ervoor zorgen dat het ineens zes uur later is wanneer je je laptop dichtklapt. De Universiteit van Texas heeft in 2015 onderzoek gedaan naar de effecten van bingewatchen. Daar kwam onder andere uit dat mensen die regelmatig een serietje bingen vaker eenzaam en depressief zijn. Verder kan het ook leiden tot een grotere kans op fysieke ongemakken zoals obesitas en een vertraagde bloedsomloop of stofwisseling.
Seksleven
Een ander effect van teveel Netflixen dat wel eens onderzocht is, is het mogelijk negatieve effect op je seksleven. Want ook al kan een avondje Netflix and chill gelijkstaan aan wat avontuur tussen de lakens, het kijken van die ene spannende serie kan ook ten koste gaan van je sexytime. Seksuoloog Nynke Nijman vertelde hier een paar maanden geleden bij FunX Start over: "In plaats van dat ze om tien uur naar bed gaan, liggen ze tot een uurtje of twaalf Netflix te kijken. Dat gaat ten koste van de tijd dat ze anders seks zouden kunnen hebben."
Uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Acties.nl kwam dat bijna 20% van de ondervraagden aangeeft dat hun seksleven lijdt onder Netflix (en andere streamingdiensten). Het is natuurlijk maar de vraag hoe betrouwbaar en representatief zo'n onderzoek is, maar het feit er überhaupt mensen zijn die dit ondervinden, zet wel aan het denken.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
KEUZESTRESS EN FOMO
Verder zijn er nog kleine struggles waar je als fanatieke kijker soms tegenaan loopt die ervoor zorgen dat het kijken niet zo ontspannen is. Zo is het aanbod enorm, waardoor het kiezen van wat je gaat kijken soms al zorgt voor keuzestress. En dan bestaat er ook nog de kans dat je voelt alsof je iets mist (de welbekende FOMO) als je niet net als je collega’s die nieuwe docu of film hebt gekeken. Kijk je het dan nog wel omdat je het zelf interessant vindt of omdat ‘iedereen’ het erover heeft?
DISCUSSIEER MEE IN CRITIX
Toch kan het soms heerlijk zijn om je eigen problemen even te vergeten en je te verliezen in het leven van een van je favoriete personages. Zolang je je eigen kijkgedrag onder controle kunt houden, zou er geen probleem moeten zijn, toch? Denk jij dat Netflix en het bingen van series negatieve invloed heeft op je mentale of fysieke gezondheid? Merk jij misschien wel dat je seksleven eronder lijdt? Of vind jij het onzin en zie je Netflix gewoon als onschuldig tijdverdrijf?
Laat je mening horen door je hier aan te melden voor een korte enquête. Aanstaande zondag tussen 17:00 en 19:00 wordt er tijdens CritiX aandacht besteed aan dit onderwerp en jij kunt meepraten!
Lees ook
Up 2 Date
Netflix slecht voor je seksleven?Entertainment
Netflix lanceert documentaire over bizar liefdesverhaal: 'Gevangene en gevangenisbewaarder'Sport
Mike Tyson (58) deelt indrukwekkende trainingsvideo: "Ik kan niet wachten"FunX Den Haag
Jonathan Meijer klaagt Netflix aan over documentaire 'The Man with 1000 Kids'