Up 2 Date

Yesenia werd door marteling gedwongen een moord te bekennen

  1. Newschevron right
  2. Yesenia werd door marteling gedwongen een moord te bekennen

Yecenia's man wordt doodgeschoten. Een week later ondervraagd de politie haar over zijn moord. Vijftien uur van marteling daarna doet zij zonder bewijs een gedwongen bekentenis. Op de internationale Dag van de mensenrechten (10 december) organiseert Amnesty International schrijfmarathons. Daarin schrijf je een brief voor of naar mensen zoals deze Mexicaanse vrouw, mensen die groot onrecht is aangedaan.

Duizenden brieven

"We merken dat autoriteiten onder de indruk zijn als er duizenden brieven voor één iemand wordt geschreven", legt Essa Bloemers van Amnesty International uit. "Vorig jaar werden er 70 duizend brieven geschreven bijvoorbeeld voor de Nigeriaanse Mozes Akatugba. Hij zou een mobieltje hebben gestolen en zou daarvoor de doodstraf krijgen. Na negen jaar onterecht vastgezeten te hebben, werd hij onder andere door de brieven vrijgelaten."

Postvakken vol

De ontvangers van alle post zijn vaak heel dankbaar. Essa: "Als mensen postvakken vol met brieven ontvangen, dan geeft dat een onzettend hartverwarmend gevoel. Dat mensen in landen waar ze nog nooit van hebben gehoord, hun verhaal kennen, dat maakt een uitzichtloze of moeilijke situatie draagbaarder."

Dankbaar

Essa licht ook toe dat wij ons in Nederland bepaalde situaties in het buitenland niet eens kunnen voorstellen. "Je bent best bevoorrecht omdat je in een land woont, waarin mensen redelijk veel vrijheid hebben. Je mag muziek maken, je mening uiten en spotprents maken. Het is niet perfect, maar in verhouding tot andere gruwelijke verhalen, mogen we best blij zijn."

Zelf een brief schrijven kan op een van de marathonlokaties in jouw stad. Binnen tien minuten kan je vier voorbeeldbrieven ondertekenen. Of doe dit online via Amnesty.nl/schrijfmarathon.

Reporter Emil was vanmorgen bij de opening van de marathon in Amsterdam met onder andere Sylvana Simons. Hoe dat verliep hoor je om 15:10 u. in Jouw Stad Amsterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie