Up 2 Date

Vreemd wapen van relschopper blijkt door agent in elkaar geknutseld te zijn

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vreemd wapen van relschopper blijkt door agent in elkaar geknutseld te zijn

De zaak rondom de arrestatie van de 36-jarige Alphenaar Tim kreeg een onverwachte wending. Het wapen waarmee hij de politie zou hebben bedreigd tijdens een coronademonstratie op het Malieveld bleek namelijk door een politieagent zelf in elkaar te zijn geknutseld. Dat meldt het AD op basis van het dossier van de zaak tegen Tim.

Hardhandige arrestatie

Tim werd op 14 maart tijdens een coronademonstratie op het Malieveld hardhandig gearresteerd. Niet lang daarna ging er een filmpje van zijn arrestatie rond op sociale media, waarna verschillende organisaties opriepen tot onderzoek naar politiegeweld. In het filmpje is te zien dat Tim liggend op de grond klappen krijgt van de agenten. Ook werd hij door een politiehond in zijn been gebeten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Per ongeluk vergeten te melden

Kort na het verschijnen van het filmpje bracht de politie naar buiten waarom Tim zo hardhandig was aangepakt. Volgens de politie stond hij te zwaaien met een startkabel met daaraan een geslepen fietsenstandaard vastgemaakt. Daarnaast zou hij ook "Jullie gaan allemaal dood, kankerlijers" hebben geschreeuwd. Tim ontkent verder niet dat hij zich dreigend opstelde tegen de politie.

Uit onderzoek blijkt echter dat hij het wapen niet bewust had meegenomen die dag. Het blijkt namelijk dat de startkabel en fietsenstandaard los van elkaar op het malieveld lagen en dat agenten deze voorwerpen opraapten en in een tas stopten. Toen de fietsenstandaard uit de tas viel, heeft een agent de standaard en kabel aan elkaar vastgemaakt met tape dat al aan de kabel hing, maar in het dossier staat dat de agent dit per ongeluk is vergeten te melden.

Standaard is door iemand anders gegooid

Uit het dossier blijkt ook dat de fietsenstandaard door iemand anders als los voorwerp is gegooid. Daarom lijkt het erop dat de standaard in de buurt van de startkabel en de plek lag waar Tim uiteindelijk werd aangehouden. Volgens zijn advocaat, Peter Spaargaren, valt daarmee het verwijt dat Tim bewust een wapen heeft gemaakt om iemand te verwonden dan ook weg.

Ster advertentie
Ster advertentie