Up 2 Date

'Zonder hervormingen verdwijnt Libanon als land'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Zonder hervormingen verdwijnt Libanon als land'

Libanon is nog altijd aan het bijkomen van de enorme explosie in Beiroet, maar ondertussen dreigt een veel groter probleem plaats te vinden. Het voortbestaan van het land wordt namelijk bedreigd zolang er geen ingrijpende hervormingen plaatsvinden. Dat stelt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian donderdagin een interview met RTL Radio.

Crisis

Al jaren heeft Libanon te maken met zware economische crisis, die vooral wordt veroorzaakt door corruptie binnen de regering. Alsof de problemen nog niet groot genoeg waren, kwam daar de explosie in Beiroet nog eens bovenop.

Steun van andere landen niet onvoorwaardelijk

Het land heeft dringend financiƫle steun nodig, maar die wordt alleen gegeven onder bepaalde voorwaarde. "De internationale gemeenschap tekent geen blanco cheque als de Libanese regering geen hervormingen doorvoert", aldus de Franse minister. Hij stelt dat Libanon zal komen te verdwijnen als land wanneer er geen actie wordt ondernomen. "Ze moeten die veranderingen snel doorvoeren, anders riskeren ze het einde van Libanon."

Nieuwe regering

"Het land zit vast in een consensus van inactiviteit. Dat kan niet doorgaan en daar zijn wij eerlijk over", vertelt de Fransman. Le Drian wil dat er zo snel mogelijk een nieuwe regering wordt gevormd in Libanon om de problemen op te lossen en het land uit de crisis te halen. Kort na de explosie trad de toenmalige Libanese regering af, maar van een nieuwe regering is nog geen sprake.

Ster advertentie
Ster advertentie