Up 2 Date

Worden jouw gegevens gebruikt voor een moslimdatabank?

  1. Newschevron right
  2. Worden jouw gegevens gebruikt voor een moslimdatabank?

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump wil nog steeds een moslimregister opstellen. Zo'n lijst zou niet moeilijk te maken zijn, als je bedenkt dat we zelf al veel informatie weggeven op social media. Een selectie maken op basis van geloof zou daarom een eitje zijn. Daar komt bij dat de VS al eerder zo'n lijst had na 11 september.

De afgelopen weken hebben bekende tech-giganten als Facebook, Twitter en Microsoft al gezegd dat ze niet zouden meewerken aan zo'n register, ook al zouden ze deze informatie hebben. Maar er is een grotere groep bedrijven waar we bang voor moeten zijn. Dat meldt CNN.

Risico

Volgens het nieuwsmedium zijn juist datahandelaren een mogelijk risico. Data brokers, zoals ze in Amerika heten, volgen je online activiteiten en uitgaves. Die informatie verzamelen ze en verkopen ze weer aan commerciƫle partijen zoals adverteerders en verzekeringsmaatschappijen. Die kunnen individuele klanten benaderen op basis van hun politieke voorkeuren, gezondheidsproblemen, vermogen, religie of etniciteit.

Illegaal

Volgens Bits of Freedom, die online privacy van Nederlanders beschermt, zijn er in ons land ruim 180 van zulke datahandelaren actief. Maar de organisatie twijfelt of zij zich houden aan de Nederlandse wetgeving.

Moslimlijst

Nu is de vraag of deze groep bedrijven Donald Trump en zijn kabinet zou helpen om een lijst te maken waarop alle (Amerikaanse) moslims zouden verschijnen. CNN vroeg het aan de grootste jongens in het vak. Vier van de ondervraagden (Axciom Recorded Future, CoreLogic en Salesforce) zeggen geen data door te geven om zo'n lijst samen te stellen. De andere zes wilden geen commentaar geven.

Ongerust

CNN voegt toe dat deze kleine groep niet spreekt voor alle datahandelaren. Maar als slechts een klein gedeelte besluit mee te werken aan een mensen-database, kan dat volgens experts reden zijn voor ongerustheid.

Veiligheid

Ondanks de gevaren hebben (Amerikaanse) databedrijven ook ingebouwde veiligheidscontroles. Zo kijken sommige of hun klanten de verkochte informatie legaal gebruiken. Andere geven jou mogelijkheid om jouw informatie uit hun database te verwijderen. Of ze geven inzicht in welke informatie ze van jou hebben verzameld.

Ster advertentie
Ster advertentie