Myanmar moet Rohingya-minderheden beschermen tegen genocide
- News
- Myanmar moet Rohingya-minderheden beschermen tegen genocide
In Myanmar lopen Rohingya-minderheden al jaren de kans om slachtoffer te worden van genocide. Om de verdere genocide van Rohingya-minderheden in Myanmar tegen te gaan, heeft daarom het Internationale Gerechtshof (ICJ) in Den Haag vandaag besloten dat Myanmar de veiligheid van de Rohingya moet garanderen.
Maatregelen
Het land moet direct maatregelen nemen om de islamitische minderheid in het land te beschermen. De groep wordt al een tijdje slecht behandeld. Ook hebben de zeventien rechters besloten dat het land het bewijs van de misdaden die al hebben plaatsgevonden, moet bewaren. Volgens de rechters lopen de Rohingya een groot risico om slachtoffer te worden van (verdere) genocide. Myanmar moet er alles aan doen om de moorden op de Rohingya tegen te gaan. Het land moet over vier maanden laten zien hoe de ontwikkelingen zijn verbeterd.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
WIE ZIJN DE ROHINGYA?
De Rohingya zijn een moslimminderheid in het voornamelijk boeddhistisch Myanmar. Sinds 2017 zijn meer dan één miljoen Rohingya naar Bangladesh gevlucht, omdat zij door militaire groepen werden aangevallen. Volgens Bangladesh was dit om Rohingya-rebellen tegen te gaan, maar de Rohingya zeggen dat het ging om etnische zuivering. In Bangladesh zijn de islamitische Rohingya een minderheid.
'Ernstiger dan wat je op televisie ziet'
De rechtszaak is begonnen door Gambia, omdat zij een betere behandeling willen van de Rohingya-minderheden. Hierin speelt de Gambiaanse Minister van Justitie Abubacarr Tambadou een grote rol. Hij is namelijk naar de rechter gestapt om een boekje open te doen over wat er met de Rohingya gebeurt. "Ik besefte hoeveel ernstiger de situatie was dan wat we op televisie zagen", vertelt hij aan de BBC. "Militairen en burgers zouden systematische aanvallen tegen Rohingya-minderheden organiseren. Ze hebben huizen platgebrand, baby's uit de armen van hun moeders gerukt en levend verbrand, mannen verzameld en geëxecuteerd en meisjes verkracht."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Overdreven'
Aung San Suu Kyi, leidster van de beweging voor de mensenrechten en democratie in Myanmar, ontkent uitroeiing en vindt dat de aanklachten 'overdreven' zijn. Ze zegt dat er misschien wel te veel geweld is gebruikt door het leger, maar dat er geen sprake is van genocide.
Straffen
Of Myanmar ook daadwerkelijk iets gaat doen met wat de rechters hebben opgelegd, is nog de vraag. Want, ondanks dat Myanmar zich hieraan móet houden, heeft het ICJ geen middelen om Myanmar te straffen wanneer ze zich niet aan de uitspraak van de ICJ houden.
Lees ook
Up 2 Date
Rohingya-moslims ontvluchten Myanmar: wat is er aan de hand?FunX
China sluit moslims op in kampen: dit is wat er aan de hand isFunX
Nog steeds ruim een miljoen Chinese moslims gevangen in heropvoedingskampenUp 2 Date
Slapende dakloze in Frankrijk gedood, mogelijk dezelfde dader als in Rotterdam aangehouden