Up 2 Date

Demonstratie tegen deelname Israël aan Eurosongfestival gepland bij AvroTros-gebouw

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Demonstratie tegen deelname Israël aan Eurosongfestival gepland bij AvroTros-gebouw

Hilversum4Palestine, een groep inwoners uit Hilversum, plant een protest voor de deuren van het AvroTros-hoofdkantoor op het Mediapark in Hilversum op donderdag 2 mei. De demonstratie richt zich tegen de uitzending van het Eurovisiesongfestival door de omroep, waarbij Israël deelneemt ondanks de huidige oorlogssituatie met Hamas.

MEERDERE PROTESTEN

Door heel Europa wordt er gedemonstreerd tegen de deelname van Israël, waaronder in Malmö, waar het festival plaats gaat vinden. Activisten daar en elders eisen dat Israël wordt uitgesloten van de competitie vanwege hun militaire acties in Gaza. Rosa Faucille, van de groepering Rood Hilversum/het Gooi, een van de organisatoren van het protest, benadrukt dat de demonstratie bedoeld is om aandacht te vragen voor wat zij beschrijft als 'de genocide door Israël in Gaza'. Volgens haar is deze lokale actie onafhankelijk van de politieke jongerenorganisatie Rood, en verwacht zij dat enkele tientallen mensen zullen deelnemen. Eerder is Joost Klein al gevraagd om het songfestival te boycotten, waarop hij inmiddels heeft gereageerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

RECHT OP DEMONSTREREN

AvroTros heeft gereageerd op de aangekondigde demonstratie door te benadrukken dat in Nederland het recht op demonstreren vrij staat, ook bij hun kantoor. De woordvoerder van de omroep wees daarnaast op een eerdere verklaring, waarin staat dat het Eurovisiesongfestival een apolitiek evenement is dat zich richt op muziek, en niet de geschikte plek is om internationale conflicten op te lossen.

DUBBELE STANDAARD

De demonstranten betwisten deze visie en wijzen op recente gebeurtenissen waarbij Rusland en Wit-Rusland van deelname aan het songfestival werden uitgesloten vanwege hun militaire acties tegen Oekraïne. Ze stellen dat er een dubbele standaard wordt toegepast omdat Israël nog steeds mag deelnemen ondanks beschuldigingen van grootschalige agressie in Gaza. "Rusland en Wit-Rusland werden snel en voor onbepaalde tijd van het Eurovisiesongfestival verbannen vanwege de invasie van Oekraïne, terwijl Israël mag deelnemen ondanks zijn invasie van Gaza en het doden van meer dan 30.000 Palestijnen", aldus de demonstranten.

Ster advertentie
Ster advertentie