Up 2 Date

Serious Request: Ieder jaar sterven 900.000 kinderen aan een longontsteking

  1. Newschevron right
  2. Serious Request: Ieder jaar sterven 900.000 kinderen aan een longontsteking

Dagelijks sterven er wereldwijd bijna 2.500 kinderen aan een longontsteking. Daarmee is het wereldwijd de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger. Dit jaar gaat de opbrengst van 3FM Serious Request naar de bestrijding van longontsteking bij kinderen. 3FM-dj Wijnand Speelman reisde af naar Ivoorkust om daar met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van deze gevaarlijke ziekte.

Hutje vol rook

Zo ontmoette hij daar moeder Silvie, die samen met zes jonge kinderen in een hutje van twee bij drie meter woont. Om geld te verdienen kookt ze voor mensen uit het dorp. Dat doet ze in haar hutje, maar doordat de rook niet weg kan, verslechtert de kwaliteit van de longen van haar kinderen. Haar zoontje is heel erg ziek en moet naar het ziekenhuis, alleen heeft ze daar geen geld voor.

Djeke

Tijdens zijn reis door Ivoorkust ontmoette Wijnand de 37-jarige Ernest. Hij verloor twee van zijn kinderen aan 'Djeke', wat in Nederland bekend staat als een longontsteking. Volgens hem ontstaat de ziekte wanneer een vrouw de verkeerde vis, 'Djeke', eet tijdens haar zwangerschap. In het dorpje waar Ernest woont, is de term longontsteking niet bekend. Het Rode Kruis kan voor slechts drie euro langsgaan om voorlichting te geven over de ziekte.

''Ik had zeven kinderen, nu nog maar vijf. Twee van mijn kinderen zijn overleden, een jongen en een meisje. Ik denk dat ik alleen maar kan bidden dat deze ziekte niet ook mijn andere kinderen afpakt.''

Antibiotica

Wijnand ging samen met Rode Kruis-vrijwilliger langs bij Felicien. Haar dochtertje is twee weken oud en ademt heel moeilijk. Dankzij het Rode Kruis kan het kindje naar een kliniek iets verderop worden gebracht, waar ze antibiotica toegediend krijgt. Felicien huilt van geluk als ze beseft dat het leven van haar dochtertje gered kan worden.

(Foto's: Sacha de Boer)

LAAT ZE NIET STIKKEN

Elk jaar sterven er 900.000 kinderen aan een longontsteking. Het doodt meer kinderen dan hiv en aids, malaria en mazelen bij elkaar opgeteld. Toch is een longontsteking makkelijk te voorkomen en te behandelen. Afgelopen zondag werd de actie ''Laat ze niet stikken'' afgetrapt. 3FM-dj's Frank van der Lende en Domien Verschuuren zitten zes dagen in het Glazen Huis zonder te eten. Op de eerste dag werd al meer dan een miljoen euro opgehaald.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

(K)ali B

De eerste nachtgast was Ali B. Naast een aantal freestyles voor de luisteraars, maakte hij samen met 3FM-dj Frank een bijzondere belofte. Ze scheren beiden hun hoofd kaal, maar daar moet iemand wel 2,2 miljoen euro voor over hebben.

Ook Sevn Alias kwam langs en deed een live optreden van 'Gass'.

Wil jij ook doneren? Dat kan hier!

Ster advertentie
Ster advertentie