Up 2 Date

Honderden Cubanen gearresteerd na protesten tegen de regering

foto: AFP/Arrestatie in Havana eerder deze maand
  1. Newschevron right
  2. Honderden Cubanen gearresteerd na protesten tegen de regering

In Cuba zijn honderden mensen gearresteerd die hebben geprotesteerd tegen de regering. Volgens mensenrechtenorganisaties gaat het om zo'n 700 demonstranten die vast zitten. Hun familieleden zouden soms dagenlang niet op de hoogte worden gesteld. Ook zouden sommige activisten zijn veroordeeld in korte processen zonder advocaat. Cubaanse autoriteiten spreken dit tegen.

Zeldzame protesten

Cuba verkeert al een tijd in de grootste economische crisis sinds de val van de Sovjet-Unie in de jaren negentig. Veel mensen zijn klaar met de slechte leefomstandigheden en armoede op het eiland, net als met het tekortschietende coronabeleid van de regering. Dat is de reden dat er eerder deze maand grote protesten uitbraken. Dat is zeldzaam, want vrijheid van meningsuiting is beperkt in Cuba. Zo worden journalisten, kunstenaars en influencers regelmatig opgepakt als ze kritiek uiten op de regering.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bang

Er wordt door autoriteiten hard opgetreden tegen de demonstraties en zelfs huizen van activisten zouden in de gaten gehouden worden, zo zeggen advocaten volgens The New York Times. Hoewel er op straat leuzen als "vrijheid" en "we zijn niet bang" te horen zijn, neemt de angst onder de protesterende bevolking, zo schrijft de krant. Zo vertelt een journalist dat hij vast heeft gezeten en nu bijna zijn huis niet meer uit durft uit angst voor de veiligheidsdiensten. "Ze kunnen elk moment voor m'n deur staan. Die angst draag ik bij me vanaf het moment dat ik opsta."

De regering en staatsmedia zetten de demonstranten ondertussen neer als vandalen en plunderaars. De president, Miguel Díaz-Canel, geeft de Verenigde Staten de schuld van de onrust. Dit vanwege de verstikkende handelsembargo's die het land Cuba heeft opgelegd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Internationale druk

Een coalitie van zo'n 21 landen heeft eerder deze week de Cubaanse regering veroordeeld voor de massa-arrestaties. De landen roepen op om de arrestanten vrij te laten en Cubanen hun recht op vrijheid van meningsuiting te laten uitvoeren. Ook moet het internet, dat grotendeels werd afgesloten, weer hersteld worden.

Ster advertentie
Ster advertentie