Up 2 Date

Amerikaanse man vrijgelaten na 20 jaar onterecht vast te hebben gezeten

foto: YouTube: California Innocence Project
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse man vrijgelaten na 20 jaar onterecht vast te hebben gezeten

Na twintig jaar vast te hebben gezeten voor een moord die hij niet gepleegd heeft, is Horace Roberts eindelijk vrij. De man werd in 1999 veroordeeld, omdat zijn horloge bij het lijk gevonden werd. Met dank aan het California Innocence Project is zijn onschuld na al die jaren alsnog bewezen.

Affaire
Horace werd er in 1998 van beschuldigd een vrouw vermoord te hebben genaamd Terry Cheek, omdat hij een affaire met haar had. De man vertelde de politie verschillende verhalen, vanwege zijn schaamte over de affaire. De politie interpreteerde zijn leugens als een manier om te verbergen dat hij de vrouw vermoord had.

Doodslag

Er waren drie rechtszaken voor nodig om Horace achter slot en grendel te krijgen voor de moord op Terry Cheek. De aanklagers gebruikten het horloge en zijn onsamenhangende verhaal over de affaire als bewijs om de jury te overtuigen dat Horace schuldig was. Uiteindelijk werd de man schuldig bevonden aan doodslag en werd hij veroordeeld tot 15 jaar tot levenslang in de gevangenis

Hulp

Na zijn veroordeling nam Horace meteen contact op met het California Innocence Project. Het goede doel nam de zaak aan en hielp de man jarenlang om gerechtvaardigdheid te krijgen. Er werden dna-testen gedaan op het horloge, het vuil onder de nagels van Terry en het touw waarmee de vrouw om het leven gebracht werd. Op het touw waren geen dna-sporen te vinden, maar wel bleek dat er onder haar nagels het dna van een onbekende man zat én dat het horloge niet van Horace was. Het sieraad bleek namelijk afkomstig te zijn van een familielid van de vrouw dat wél een motief had om de vrouw te vermoorden.

Vrijgelaten

De echte moordenaar werd op 12 oktober 2018 gearresteerd en Horace werd drie dagen later vrijgelaten. In de videobeelden van het goede doel is de blijdschap van de man te zien. Na jaren werd hij eindelijk weer herenigd met zijn familie.

Hoewel er geen enkel bedrag is dat het verlies van twintig kostbaren jaren van je leven kan goedmaken, zijn de medewerkers van het goede doel momenteel wel bezig om een financiële compensatie te regelen voor Horace. In de wet van Californië staat dat onterecht veroordeelde gedetineerden recht hebben op 140 dollar voor elke dag dat ze in de gevangenis zaten. Voor Horace betekent dit dat hij recht heeft op omgerekend zo'n 900.000 euro.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

California Innocence Project

Het California Innonecence Project bestaat sinds 1999 en heeft sindsdien 28 onterecht veroordeelden weten te bevrijden. Het goede doel bestaat grotendeels uit vrijwillige advocaten en financiert alle onderzoeken met de donaties die ze krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie