Up 2 Date

'Inwoners Brusselse wijk Molenbeek ook slachtoffers van terroristen'

  1. Newschevron right
  2. 'Inwoners Brusselse wijk Molenbeek ook slachtoffers van terroristen'

Een groot deel van de terroristen die betrokken waren bij de aanslagen in Brussel en Parijs hebben een link met de Brusselse wijk Molenbeek. De wijk en het woord terrorisme gaan hand in hand, maar wat voor impact hebben de aanslagen gehad op de 95.000 inwoners van Molenbeek?

kapotgemaakt door rotte appels

NOS-verslaggever Mustafa Marghadi woont inmiddels twee weken in Molenbeek en doet daar dagelijks verslag van op Instagram. Bij Morad & Shay vertelde hij dinsdagmiddag dat het in de Brusselse wijk krioelt van moedeloze burgers: "Als ik jongerenwerkers spreek, dan zeggen ze dat tien tot vijftien jaar van hun leven is helemaal kapotgemaakt door een paar rotte appels. Ook hebben ze het gevoel dat de wereldpers alle wijkbewoners de schuld geeft van de aanslagen."

Maandje Molenbeek

Mustafa heeft besloten om een maand in Molenbeek te gaan wonen om de echte verhalen uit de wijk vast te leggen. "In eerste instantie wilden ze niet met me praten en waren ze enorm boos. De mensen in Molenbeek hebben een enorme hekel aan journalisten gekregen. Ze hebben het gevoel dat ze de schuld krijgen van wat die jongens gedaan hebben," vertelde hij bij FunX. "Maar na twee weken zijn ze opener en komen ze naar mij toe om hun verhalen te vertellen," voegde hij daaraan toe.

Slachtoffers & hoop

Wat mensen zich volgens Mustafa Marghadi niet helemaal realiseren, is dat er ook mensen in Molenbeek wonen die zelf slachtoffer zijn van de gebeurtenissen. "Ik heb tien minuten geleden een vrij heftig gesprek gehad met een wiens vrouw om het leven is gekomen tijdens de aanslagen die 22 maart in Brussel plaatsvonden." Het beste dat de weduwnaar over zichzelf kon zeggen was volgens de journalist: "Ik overleef nu." Mustafa hoort overigens ook hoopvolle verhalen over idealistische mensen: "Er zijn ook mensen die idealistisch zijn en hoop zien in wat zij kunnen betekenen voor de wijk en besluiten docent te worden in Molenbeek."

Meer zien? Volg @InMolenbeek op Instagram!

Ster advertentie
Ster advertentie