Up 2 Date

Militaire staatsgreep Turkije is mislukt: bijna 200 doden

  1. Newschevron right
  2. Militaire staatsgreep Turkije is mislukt: bijna 200 doden

De staatsgreep die een deel van het Turkse leger gisteravond probeerde te plegen is mislukt. Na een zeer chaotische nacht lijkt de rust weer terug te keren in Turkije. Bij de couppoging zijn 194 doden gevallen waaronder 47 burgers. Er zijn meer dan 1100 gewonden.

Bommen op parlementsgebouw

Vooral in Ankara ging het er heftig aan toe. Daar zijn bij het presidentieel paleis enkele bommen afgeworpen. Ook werd het parlementsgebouw aangevallen terwijl er een zitting aan de gang was:

Op deze beelden is te zien dat de schade enorm groot is:

Een ander doelwit van de opstandelingen was het hoofdkwartier van de Turkse inlichtingendienst. Het gebouw werd aangevallen door legerhelikopters en gewapende mannen.

Leger verjaagd

Turken gingen vannacht massaal de straat op om te demonstreren tegen de couppoging. Dat waren vooral aanhangers van Erdogan maar ook veel Turken die de oppositie steunen staan niet achter de couppoging.

Een woedende menigte trok onder andere richting de luchthaven van Istanboel. Daar verjoegen ze de meeste militairen. Ook slaagden ze er in om door te dringen tot de gebouwen van Turkse media die eerder waren overgenomen door de coupplegers.

Op onderstaande beelden is te zien hoe militairen het gebouw van CNN Türk bezetten en later worden opgepakt door de politie:

Steeds meer militairen gaven zich in de loop van de ochtend over:

Zuivering leger

President Erdogan kwam vannacht om 03.00 uur vannacht aan op het vliegveld van Istanbul. In een speech gaf hij aan dat het leger gezuiverd zal worden. Hij heeft een nieuwe opperbevelhebber aangesteld en 29 kolonels en 5 generaals zijn ontslagen. Ook zijn al bijna 3.000 militairen gearresteerd.

TRT World

TRT World, de Engelstalige zender van de Turke staatstelevisie, vat de gebeurtenissen samen in deze video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie