Up 2 Date

Groningen doet Zwarte Piet in de ban

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Groningen doet Zwarte Piet in de ban

De zomer staat voor de deur, maar toch is de Zwarte Pieten-discussie weer het onderwerp van gesprek op Twitter. Het zwartgeschminkte hulpje van Sinterklaas is momenteel nummer 1 Trending Topic op het platform en dat heeft alles te maken met een beslissing van de gemeente Groningen.

Geen Zwarte Pieten meer in 2020

Ondanks dat de intocht zelf überhaupt al onzeker is, heeft de gemeente één ding alvast duidelijk gemaakt: Zwarte Piet is in 2020 niet meer welkom. "Wij vinden het belangrijk dat Sinterklaas een feest is dat door iedereen gevierd kan worden, en dat de figuur van Zwarte Piet door niemand als kwetsend wordt ervaren," stelt GroenLinks-wethouder Glimina Chakor. De Pieten zullen voortaan bestaan uit een mix tussen roetveeg- en naturelpieten.

Heftige reacties

Op Twitter leidt de beslissing (zoals gewoonlijk) tot veel reacties. Activist Jerry Afriyie is blij met het nieuws. "De intocht van Sinterklaas in Groningen vindt voortaan plaats zonder Zwarte Pieten. Bedankt, Groningen," schrijft hij. Ook Bob vindt het een goede beslissing en is tegelijkertijd verbaasd over alle ophef. "Wat een onzin hier op Twitter: Zwarte Piet wordt helemaal niet verboden. Piet blijft Piet en gaat gewoon mee met zijn tijd. De sterkste tradities passen zich altijd aan, aan de tijd en de omstandigheden." Maar niet iedereen is blij met de beslissing. Veel mensen laten dan ook weten de intocht in Groningen dit jaar te willen overslaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie