Up 2 Date

Stichting Music#MeToo klaagt aantal Nederlandse rappers aan

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Stichting Music#MeToo klaagt aantal Nederlandse rappers aan

Nederlandse rappers, waaronder Boef en Frenna, worden aangeklaagd door de stichting Music#MeToo. Ze willen dat de rappers voor de rechter verschijnen vanwege 'vrouwonvriendelijk gedrag en vrouwendiscriminatie'. Niet alleen zij worden gedaagd, maar ook de bestuurders van de platenlabels SPEC, TopNotch en Warner Music Group worden verzocht zich te verantwoorden in de rechtbank.

meer respect

Aan het Algemeen Dagblad meldt juridisch adviseur van stichting Music#MeToo, Karim Aachboun, dat de boodschap helder is: "Meer respect voor vrouwen en meisjes". Stichting Music#MeToo doelt niet per se op de inhoud van de nummers die de artiesten maken, maar op hun gedrag. Zo wordt er verwezen naar onder andere verwezen naar de keer dat Boef vrouwen 'kechs' noemde in een Snapchatvideo en de tijd dat Frenna - samen met andere SFB-leden - vastzat in Suriname op verdenking van seks met een minderjarige en het filmen daarvan.

ethische gedragscode

Behalve dat de stichting afkeurend is over het gedrag van de rappers, worden ook de verschillende muzieklabels dus op het matje geroepen. De stichting vindt dat het management vrouwonvriendelijk gedrag van de rappers aanmoedigt. En volgens hen matcht dat niet met de ethische gedragscode van bijvoorbeeld Warner Music Group. Die code moedigt zakenpartners, zoals bijvoorbeeld SPEC, aan om zich ver te houden van 'aanstootgevend gedrag en seksueel expliciete acties of taal'.

aanranding en rapmuziek?

Stichting Music#MeToo werd een paar maanden geleden opgericht door een vrouw wiens dochter werd aangerand. Het gebeurde op een kerstborrel van een vastgoedbedrijf. Volgens haar werd daar veel rapmuziek gedraaid. Ze brengt de muziek en de aanranding van haar dochter met elkaar in verband. Althans, zo wordt gemeld op de website van het AD. Een uitleg van wat de vrouw precies bedoelt door deze twee dingen met elkaar te linken, ontbreekt.

Komt er een rechtszaak?

Sander belde vanmorgen in Start met Roel van Niekerk, verslaggever van NOS op 3, die met juridisch adviseur Karim gesproken heeft: "Het zijn voorbeelden om een groter punt te ondersteunen. [...] Het is maar de vraag of dit juridisch nou zo sterk staat." Of er ook echt rechtszaken komen, is dus nog maar de vraag. Het lijkt er in ieder geval niet op dat de rappers zich zorgen hoeven te maken over grote consequenties.

Ster advertentie
Ster advertentie