Up 2 Date

Sigaretten vanaf 2020 in 'saaie' verpakkingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sigaretten vanaf 2020 in 'saaie' verpakkingen

Vanaf 1 januari 2020 mogen er alleen nog maar neutrale sigarettenpakjes in de winkel liggen. Dat wil staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. De 'saaie' verpakkingen moeten bijdragen aan de plannen van het kabinet om een rookvrije generatie te realiseren in 2040, waarbij geen enkele jongere meer rookt.

Pakjes

Volgens Blokhuis trekken tabaksmerken nu de aandacht van jongeren door de pakjes met kleuren en beeldmerken te bedrukken. Om dit te voorkomen moeten de pakjes volgens de Staatssecretaris allemaal dezelfde vorm en kleur krijgen. Op de pakjes mag alleen nog de naam van de fabrikant staan. Daarnaast zullen er nog waarschuwende foto's en teksten en informatie over de soort sigaretten op staan.

rookverbod

Dat is niet de enige verandering. Blokhuis wil ook dat het rookverbod wordt uitgebreid per 1 juli 2020. De e-sigaret moet dan op dezelfde openbare plekken verboden worden als de gewone sigaret. Dat zou betekenen dat elektronische sigaretten niet meer zijn toegestaan in bijvoorbeeld de horeca of op de werkvloer.

Duurder

Eerder dit jaar werd al bekendgemaakt dat de prijzen van sigaretten opnieuw gaan stijgen. Een pakje van twintig sigaretten zal volgend jaar een euro duurder worden. In 2023 kan dat mogelijk oplopen tot pakjes van maar liefst tien euro duurder.

Ster advertentie
Ster advertentie