Up 2 Date

Recordaantal meldingen over racisme en discriminatie bij het College voor de Rechten van de Mens

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Recordaantal meldingen over racisme en discriminatie bij het College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens kreeg vorig jaar een recordaantal meldingen van mensen die zich slachtoffer voelden van racisme of discriminatie. Dat meldt het NOS op basis van de Monitor Discriminatiezaken die het college elk jaar uitbrengt.

Toeslagenaffaire

In 2020 kreeg het college veel meldingen die te maken hadden met de kinderopvangtoeslagaffaire bij de Belastingdienst. Dat vertelde voorzitter Adriana van Dooijeweert in het NOS Radio 1 Journaal. "We kregen veel vragen en verzoeken, maar ook een klacht van iemand die continu gecontroleerd wordt, vernederend behandeld wordt aan de telefoon, en zegt: 'Dat heeft er echt mee te maken dat ik niet in Nederland geboren ben'."

Volgens van Dooijeweert heeft de opkomst van de Black Lives Matter-beweging effect gehad op de toename van het aantal binnengekomen meldingen . Het college is naar aanleiding daarvan een project over institutioneel racisme begonnen om beter te onderzoeken hoe dit in Nederland zit. "Overheden hebben de verplichting om te zorgen dat racisme wordt voorkomen en bestreden. Het project is ook bedoeld om naar overheden toe duidelijker te zijn over wat die verplichting inhoudt."

Beperking

De meeste meldingen die het college binnenkreeg gingen echter over de rechten van mensen met een beperking. "Bijvoorbeeld over winkels die slecht toegankelijk zijn, doordat mensen met een beperking een wagentje of mandje moeten meenemen, wat ze soms helemaal niet kunnen."

Het College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens is een zelfstandig bestuursorgaan waar mensen naartoe kunnen stappen als ze te maken hebben gehad met racisme of discriminatie. Het college behandelt de klachten en geeft advies aan instanties en aan burgers, over wat zij eventueel zelf kunnen doen. Daarnaast houdt de organisatie toezicht op naleving van de mensenrechten.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie