Up 2 Date

Politie gaat onopvallende radarauto's inzetten tegen hardrijders

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie gaat onopvallende radarauto's inzetten tegen hardrijders

"Ik pull up in die car, fast. Linkerbaan gass." Oh nee, toch niet. Hardrijders worden vanaf 2022 namelijk een stuk harder aangepakt door de politie. Er worden namelijk vijftig tot honderd onopvallende radarwagens ingezet die gaan rondrijden op autosnelwegen en provinciale wegen. Dat laat politiecommissaris Egbert-Jan van Hasselt weten tegenover De Telegraaf.

Boete thuisgestuurd

Sinds 16 maart 2020 is de maximumsnelheid gezakt naar 100 kilometer per uur op de Nederlandse snelwegen. Uit onderzoekvan EenVandaag en het AD bleek dat de helft van de automobilisten het daar niet mee eens is en niet van plan is om zich daaraan te houden. Die mensen wordt het straks een stuk moeilijker gemaakt om zomaar even door te gassen.

De onopvallende politieauto's zullen rondrijden met snelheidscamera's erin en kunnen de snelheid van het verkeer in beide rijrichtingen meten. Als je denkt dat je er goed mee wegkomt als je niet staande wordt gehouden, dan kun je voor een verrassing komen te staan. Zo wordt er een foto van het kenteken en de auto genomen en krijgen automobilisten die te snel rijden, net als met trajectcontroles en flitscamera's, de boete thuisgestuurd.

Te veel doden

Volgens Van Hasselt vallen er nog steeds "te veel doden door snelheidsduivels en andere verkeershufters". Zo vielen er vorig jaar nog 661 verkeersdoden in Nederland. De politiecommissaris ziet het 'huftergedrag' alleen maar toenemen en daar moest verandering in komen.

"Het gedrag van mensen in het verkeer is eigenlijk een afspiegeling van het gedrag in de maatschappij. En als je daar niet corrigerend tegen optreedt, gaat het mis. Ik zie ook de tolerantie afnemen, want de 'heer in het verkeer' kom je haast niet meer tegen. Het is alleen nog maar ikke, ikke, ikke."

Ster advertentie
Ster advertentie