Up 2 Date

Iraanse generaal gedood bij raketaanval VS op vliegveld Bagdad

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Iraanse generaal gedood bij raketaanval VS op vliegveld Bagdad

Het Amerikaanse leger heeft de hoge Iraanse militair generaal Qassem Soleimani gedood. Dat gebeurde vannacht met raketaanvallen op het vliegveld van Bagdad in Irak. Het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Iraakse staatstelevisie hebben de dood van de generaal bevestigd. In totaal kwamen acht mensen om het leven.

Luchtaanval

De luchtaanval was volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie uitgevoerd op bevel van president Trump. Drie raketten werden met een drone afgevuurd op auto's bij een vrachtterminal op de Iraakse luchthaven. Daarbij werden twee voertuigen, waarin paramilitairen zaten, geraakt.

Trump heeft nadat het nieuws naar buiten kwam op Twitter een afbeelding van de Amerikaanse vlag gedeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

aanvallen

De raketaanval komt twee dagen na de protesten bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Duizenden woedende mensen kwamen toen naar de ambassade om te eisen dat de ambassade gesloten werd. De demonstranten waren boos over de luchtaanvallen tegen de sjiitische Kataib Hezbollah-militie in Irak en Syriƫ die zondag uitgevoerd werden door Amerikaanse troepen. Daarbij vielen zeker 25 doden en 55 gewonden.

Genreaal Soleimani

Generaal Qassem Soleimani was leider van de Quds-brigade, een speciale eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zou Soleimani de demonstratie bij de Amerikaanse ambassade die eerder deze week plaatsvond, hebben goedgekeurd. Daarnaast hield het Amerikaanse ministerie van Defensie Soleimani verantwoordelijk voor een aanval op een militaire basis in Noord-Irak, waarbij een Amerikaan om het leven kwam.

Reactie Iran
De spanningen tussen de VS en Iran waren de afgelopen weken al opgelopen. Volgens NOS-correspondent Arjen van der Horst zorgt de luchtaanval voor een "enorme escalatie" van de spanningen tussen de VS en Iran. Zowel de Iraanse minister van Buitenlandse zaken, Mohammad Javad Zarif als de Iraanse minister van Defensie zijn woedend en dreigen met consequenties.

Ayatollah Khamenei, de geestelijk leider van Iran, dreigt met harde vergeldingsacties. Ook kondigt hij drie dagen van nationale rouw aan.

Q&A

NOS-buitenlandredacteur Hoessein Sabir beantwoordde in een live Q&A op Facebook en YouTube alle vragen over de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani en de mogelijke gevolgen daarvan. Je kunt de Q&A hier of hier volgen.

Ster advertentie
Ster advertentie