Up 2 Date

Boa's voeren actie: vandaag worden er geen boetes uitgeschreven

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Boa's voeren actie: vandaag worden er geen boetes uitgeschreven

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) schrijven vandaag geen boetes uit. Met de actie willen boa's aandacht vragen voor hun eis om uitgerust te worden met meer verdedigingsmiddelen.

Boa's

Boa's schreven eerder al geen boetes meer uit in Amsterdam en Rotterdam, maar nu voeren ze deze actie ook in tientallen andere gemeentes - waaronder Den Haag en Utrecht. De handhavers geven alleen waarschuwingen als ze mensen de fout in zien gaan.

Verdediging

Al een lange tijd vragen boa's om uitgerust te worden met meer verdedigingsmiddelen. Volgens de bonden is dit door de coronamaatregelen alleen maar dringender geworden. Boa's zouden steeds vaker te maken hebben met agressie nu ze worden ingezet voor het handhaven van de coronamaatregelen.

Op Hemelvaartsdag werd een boa nog ernstig mishandeld toen hij iemand wilde aanhouden die niet voldoende afstand hield. Ook op Eerste Paasdag raakten vijf handhavers in Rotterdam gewond, nadat ze een groep die onvoldoende afstand hield hadden aangesproken.

Bodycams

Minister Grapperhuis van Justitie en Veiligheid weigert boa's uit te rusten met een wapenstok en pepperspray. Hij is wel voor meer bodycams. Volgens hem zou dit ook afschrikwekkend werken.

De bonden en de minister gaan morgen met elkaar in gesprek. Maandag spreekt de Tweede Kamer erover.

Ster advertentie
Ster advertentie