Up 2 Date

Zorgen om nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika, VK schrapt vluchten

foto: Een vaccinatielocatie in Zuid-Afrika (AFP)
  1. Newschevron right
  2. Zorgen om nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika, VK schrapt vluchten

Er zijn veel zorgen om een nieuwe coronavariant die in Zuid-Afrika is een ontdekt. De mutatie heeft de naam B.1.1.529 en zorgt er volgens de Zuid-Afrikaans minister van Volksgezondheid Joe Phaala voor dat het aantal besmettingen snel stijgt in het land.

'Compleet anders'

Wetenschappers vertellen aan de BBC dat de B.1.1.529-mutatie in veel opzichten afwijkt van de op dit moment dominante Delta-variant en dat de mutatie "compleet anders" is ten opzichte van het originele virus dat vorig jaar in de Chinese stad Wuhan werd aangetroffen. Bioloog James Naismith voegt eraan toe dat de huidige coronavaccins "vrijwel zeker" minder effectief zullen zijn tegen de nieuwe variant.

Rode lijst VK en Israël

Het Verenigd Koninkrijk heeft inmiddels besloten om reizigers uit Zuid-Afrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibië en Zimbabwe te bannen. De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid laat weten "diep bezorgd" te zijn over de nieuwe variant.

Ook Israël heeft deze landen op de rode lijst gezet. Alleen inwoners van Israël die terugkeren uit die landen mogen terugvliegen en moeten vervolgens zeven dagen in quarantaine op een door de staat aangewezen locatie. Ook in Nederland wordt vandaag een mogelijk vliegverbod besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie