Up 2 Date

Sigaretten schadelijk voor milieu: 'In twee uur tijd raapten we 50.000 peuken van straat'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sigaretten schadelijk voor milieu: 'In twee uur tijd raapten we 50.000 peuken van straat'

Gooi jij afval op straat? Waarschijnlijk niet, maar op het gebied van sigaretten die achteloos op straat worden gegooid na het roken, gaan mensen veel vaker de fout in. Dat is een serieus probleem, aangezien ook sigarettenpeuken hartstikke schadelijk zijn voor het milieu.

surfplank van peuken

Om aandacht te vragen voor dit probleem maakten Jeroen van der Kolk en Wilrik Wels - liefhebbers van de Noordzee - maakten een surfplank van 8000 gevonden sigarettenpeuken. In Turn Up! interviewden Youssef en Vanessa Jeroen. Die vertelde dat het niet bij die 8000 peuken bleef.

"We hielden eind vorig jaar een clean-up in Amsterdam. We zijn in een groep van 35 man de straat op gegaan en hebben in twee uur tijd 50.000 peuken van de straat geraapt. Het is echt ongelofelijk hoeveel er op straat ligt."

filter van plastic

Belachelijk veel dus, terwijl de sigarettenpeuken hartstikke schadelijk zijn voor de natuur. Want hoewel je misschien denkt dat 'dat kleine papiertje van de overgebleven peuk' geen kwaad kan, is het echte verhaal anders. "Het filter van een sigaret is namelijk gemaakt van plastic", legt Jeroen uit.

"Plastic breekt vrijwel niet af in de natuur. Daarnaast zitten er allemaal gifstoffen en chemicaliën in die filter als die sigaret is gerookt. Zodra dat filter op de grond is belandt, lekt het al die gifstoffen in de bodem of in het water. Eén peuk kan al 8 liter water direct vervuilen; zo erg dat er bijvoorbeeld geen vis meer in kan leven. Het kost daarnaast 500 liter water om al die chemicaliën die in die peuk zitten te neutraliseren, dus het is enorm vervuilend voor de natuur."

surfplank is oké
Als Vanessa hem vraagt of de surfplank dan niet schadelijk is, verklaart Jeroen dat het in dit geval gaat om peuken aan de binnenkant van de surfplank. "Daaroverheen is een laag glasvezel en epoxyhars gegaan en dat is doorzichtig, dus je kijkt recht op alle peuken."

gewoonte

Jeroen denkt dat het zo 'normaal' is om sigaretten op de grond te gooien omdat het een gewoonte is. "En ik denk dat heel veel mensen niet realiseren dat die peuk eigenlijk gemaakt is van plastic en dat het zo schadelijk voor het milieu is. Er zit ook zo'n papiertje omheen, waardoor het lijkt op een soort kurk of een stukje hout. De link is dus niet zo snel gemaakt met de gevolgen die het heeft voor de natuur als je hem weggooit."

5 september

Op 5 september gaat Jeroen met een hele groep mensen de straat op om door heel Nederland zoveel mogelijk peuken te verzamelen, voornamelijk in Amsterdam. Zo willen ze aandacht vragen voor dit probleem en de overheid oproepen om de tabaksfabrikanten verantwoordelijk te houden voor de schade van het milieu.

Ster advertentie
Ster advertentie