Up 2 Date

Minstens twaalf doden bij gewelddadige verkiezingsrellen in Venezuela

  1. Newschevron right
  2. Minstens twaalf doden bij gewelddadige verkiezingsrellen in Venezuela

Er zijn ten minste twaalf doden gevallen bij de verkiezingen in Venezuela. Bijna twintig miljoen Venezolanen mochten zondag stemmen voor een raad die de grondwet moet hervormen. Op die manier wil president Nicolás Maduro zijn positie en macht versterken.

Fraude

Kiezers konden niet voor of tegen de raad stemmen: ze konden alleen een stem uitbrengen op regeringsgetrouwe kandidaten. Op die manier wordt het parlement buitenspel gezet. De kiesraad laat weten dat 41,5 procent van de bevolking heeft gestemd, maar volgens de oppositie is er gefraudeerd met dit getal. De opkomst zou veel lager zijn en volgens hen zou Maduro's grondwet ongeldig moeten worden verklaard.

Schijnvertoning

De Amerikaanse ambassadeur van de Verenigde Naties beschouwt de verkiezingen als een 'schijnvertoning' en een 'stap richting dictatorschap': ''We zullen een onwettige regering niet accepteren.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geweld

De oppositie riep de bevolking op tot een massale betoging tegen Maduro in de hoofdstad Caracas. Ook in andere steden ging de oppositie de straat op. De politie trad gewelddadig op tegen de demonstranten en verschillende betogers kwamen om het leven.

Aantal doden

De oppositie meldt dat er zestien doden gevallen zijn, de autoriteit meldt dat het om 'slechts' acht personen gaat. De burgemeester van de hoofdstad Caracas, een voorstander van Maduro, zegt dat er helemaal geen doden zijn gevallen.

Wil je meer weten over wat er precies aan de hand is in Venezuela? Check dan de 7 dingen je die moet weten over de situatie in Venezuela.

Ster advertentie
Ster advertentie