Up 2 Date

WK-organisatie Qatar: "Homo's welkom zolang ze zich aan de regels houden"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. WK-organisatie Qatar: "Homo's welkom zolang ze zich aan de regels houden"

Over iets meer dan een half jaar barst het WK voetbal los in Qatar. Er is veel ophef geweest rondom het WK in de Golfstaat en voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan alle controverses. Zo is de strafbaarheid van homoseksualiteit in Qatar nog steeds een veelbesproken onderwerp en veel voetbalfans uit de lhbti-gemeenschap vrezen dan ook dat ze niet welkom zijn in het land.

"Cultuur respecteren"

Het hoofd van het organisatiecomité van het WK, Nasser Al Khater heeft in een interview met CNN voor het eerst gesproken over de zorgen van voetbalfans rondom de strenge lhbti-wetten in Qatar. Al Khater geeft aan dat iedereen welkom is in het land, zolang ze zich aan de regels houden en de lokale cultuur respecteren. "Qatar en de regio eromheen is wat conservatiever. We vragen fans dan ook om dit te respecteren en we weten zeker dat dit ook zal gebeuren. Wij respecteren andere culturen en we verwachten dat anderen onze cultuur ook respecteert", aldus Al Khater.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Josh Cavallo

Eerder liet de Australische profvoetballer Josh Cavallo al weten dat hij bang is om te voetballen in Qatar, omdat homoseksualiteit daar illegaal is en er een zware straf op rust. Al Khater zegt echter dat Qatar Cavallo graag met open armen ontvangt. "We verwelkomen hem hier graag in Qatar. Zelfs voordat het WK van start gaat, is hij hier welkom. Niemand hoeft zich in Qatar bedreigd of onveilig te voelen."

Misstanden in Qatar

Qatar ligt al langer onder een vergrootglas vanwege vele misstanden die gepaard gaan met het WK in de Golfstaat. Zo zou uit onderzoek van de FBI blijken dat het land het WK vooral mocht organiseren, omdat verschillende FIFA-leden steekpenningen ontvingen om op Qatar te stemmen. Ook werken er bijna twee miljoen arbeidsmigranten, die maar liefst 90 procent van de totale bevolking beslaan. Deze mensen werken onder erbarmelijke omstandigheden aan de bouw van stadions en andere WK-faciliteiten.

Ster advertentie
Ster advertentie