Up 2 Date

Schokkend: dieren ook levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen

foto: Animal Rights
  1. Newschevron right
  2. Schokkend: dieren ook levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen

Vorig jaar dook een schokkende video op van Animal Rights die undercover was gegaan in een Belgisch slachthuis. Daar werden varkens gillend en trappelend verdronken in kokend heet water. Uit de Nederlandse rapporten die RTL Nieuws heeft opgevraagd blijkt nu dat soortgelijk dierenleed ook voorkomt bij een aantal slachthuizen in ons land.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook in Nederland

De Nederlandse overheid en vleessector zeiden na de schokkende video uit België toen dat dit soort misstanden niet voorkwamen in Nederland. RTL Nieuws vroeg de cijfers en rapporten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op en ontdekte dat dit ook in Nederland gebeurt. Een inspecteur schrijft bijvoorbeeld dat een varken erg begon te spartelen en daarna bij bewustzijn werd verdronken in een heet bad.

Waarschuwingen en kleine boetes

In Nederland zijn er volgens het bericht van RTL in totaal 180 slachthuizen. De inspecteurs van de NVWA hebben de afgelopen twee jaar bij 19 slachthuizen 48 boetes opgelegd voor misstanden. Eén slachthuis kreeg zelfs 11 boetes. Uit de rapporten zou blijken dat de NVWA meestal waarschuwingen of kleine boetes uitdeelt.

Onvoldoende doorgesneden

Het gaat blijkbaar vaak mis bij het doden van de dieren. Niet alleen bij varkens, maar ook bij het doden van runderen, schapen en geiten. De halsslagaders werden onvoldoende doorgesneden waardoor de dieren weer bijkwamen uit hun verdoving. In één rapport zou een inspecteur een slachter hebben betrapt op het villen van een levend kalf.

Minister: makkelijker straffen

In een reactie op de onthullingen van RTL Nieuws zegt minister Carola Schouten van Landbouw dat het makkelijker moet worden om slachthuizen strenger te straffen bij misstanden. Ze vindt dat dit soort overtredingen niet mogen plaatsvinden. Daarom wil Schouten kijken of ze boetes kan verhogen zodat het een afschrikwekkend effect heeft. Bij 'structurele overtredingen' wil de minister slachthuizen eerder sluiten.

Ster advertentie
Ster advertentie