Up 2 Date

Pyro: "Je moet wel denken aan een mogelijke geldboete of een taakstraf"

foto: Mashup
  1. Newschevron right
  2. Pyro: "Je moet wel denken aan een mogelijke geldboete of een taakstraf"

Ga jij bij vuurwerk voor de schoonheid of voor de knal? Steeds meer mensen kiezen voor het laatste. Ieder jaar neemt de politie bijna 5000 keer illegaal vuurwerk in beslag. Maar ze willen het niet meer vervoeren en ook niet meer opslaan. Ze vinden het gewoon té gevaarlijk. Maar als het zo gevaarlijk is, waarom kopen mensen het dan nog steeds? Mashup (NOS) sprak af met een jongen van het YouTube-kanaal PyroCrewBergen om erover te praten en om te kijken hoe dat illegale vuurwerk knalt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

illegaal

Is het leuker als het vuurwerk zwaarder en illegaler is? Volgens de jongen van PyroCrewBergen wel. "Maar dat komt dan gewoon omdat ik een liefhebber ben", vertelt hij. "Legaal, illegaal, kindervuurwerk, ik vind het gewoon leuk". Maar het is natuurlijk hartstikke verboden om illegaal vuurwerk te hebben en af te steken. De jongen is daarom in aanraking gekomen met de politie. "Ik wil het niet teveel over de gevolgen hebben, maar je moet wel denken aan een mogelijke geldboete of een taakstraf", vertelt hij.

tijdelijke oplossing

Omdat illegaal vuurwerk heel gevaarlijk is, wil de politie het niet meer ophalen. Als tijdelijke oplossing brengen ze het naar speciale opslaglocaties in het land, waar het veilig in speciale zakken bewaard kan worden. Een speciale eenheid komt deze zakken met vuurwerk vervolgens ophalen. Maar wat gebeurt er als de politie een enorme hoeveelheid vuurwerk in beslag neemt? Dan komt de speciale eenheid het zelf bij de vindplek ophalen.

Bezorgen

Maar hoe komt de jongen van PyroCrewBergen dan aan zijn illegale materiaal? Het vuurwerk moet natuurlijk ergens bezorgd worden. "Gewoon bij het huisadres van jouw maat die het wel wil (ontvangen)", zegt hij. "Of bij een pakketpunt, waar je het op kunt komen halen". Maar vergeet niet dat dit ook strafbaar is!

Ster advertentie
Ster advertentie