Naar homepage
Up 2 Date

Het CBR wil drastische maatregelen invoeren om achterstand rijexamens aan te pakken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Het CBR wil drastische maatregelen invoeren om achterstand rijexamens aan te pakken

Er is bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) door de coronacrisis een flinke achterstand ontstaan bij de theorie- en praktijkexamens. Er moeten momenteel nog zo'n 600.000 examens worden ingehaald, bovenop de 1,5 miljoen examens dat jaarlijks wordt afgenomen. Om alle examens in te kunnen halen heeft het CBR een plan van aanpak gepresenteerd met daarin een aantal drastische maatregelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slagingspercentage

Om te beginnen gaat het CBR het examinatorencorps met twintig procent uitbreiden. Zo kunnen er weliswaar meer examens worden afgenomen, maar nog lang niet genoeg om de grote achterstanden weg te werken. Daarom is het volgens het CBR belangrijk dat het slagingspercentage omhoog gaat. Momenteel slaagt slechts de helft van de examenkandidaten in een keer. De andere helft heeft er minimaal twee pogingen voor nodig. "Het is dus essentieel dat rij-opleiders hun leerlingen alléén examen laten doen als ze goed zijn voorbereid. Zo zijn andere kandidaten eerder aan de beurt", schrijft het CBR.

Maatregelen

Om het aantal examenkandidaten terug te dringen, heeft het CBR een aantal maatregelen voorgesteld aan het ministerie. Zo wil de organisatie tijdelijk geen tussentijdse toets of faalangstexamens aanbieden. Daarnaast moet de examenleeftijd volgens het CBR tijdelijk worden verhoogd naar 18. Momenteel mag je al praktijkexamen doen vanaf 17 jaar.

"Het is duidelijk dat niemand deze maatregelen wil. Maar ook niemand wil reserveringstermijnen van 15 tot 20 weken", aldus het CBR.

Ster advertentie
Ster advertentie