Up 2 Date

Man wordt bijna 50 jaar na veroordeling, vrijgesproken van verkrachting

foto: Twitter: @CNNfoto: Twitter: @CNN
  1. Newschevron right
  2. Man wordt bijna 50 jaar na veroordeling, vrijgesproken van verkrachting

Op de dag van zijn 72e verjaardag zegt de Amerikaanse Leonard Mack tegen nieuwsmedium CBS News dat hij zich als herboren voelt. "48 lange jaren liep ik door deze maatschappij gelabeld als een verkrachter", zei Mack. "Nu ben ik eindelijk vrij." Op 5 september 2023 werd de oorlogsveteraan officieel vrijgesproken van alle beschuldigingen. Toen hij nog maar 23 jaar oud was, werd hij onterecht veroordeeld voor het verkrachten van een tienermeisje in de buurt van een middelbare school.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DNA-testen

Mack werd op basis van een nieuw soort DNA-testen van origineel bewijs vrijgesproken. Het onderzoek linkte namelijk het DNA aan een zedendelinquent die al bekend was bij de politie. De daadwerkelijke misdadiger bekende niet lang daarna dat hij inderdaad schuldig was. Zonder dit nieuwe soort DNA-testen zou Mack waarschijnlijk nooit zijn vrijgesproken.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrijgesproken verkrachting

Toen Leonard 48 jaar geleden de veroordeling kreeg, wist hij niet wat hem overkwam. Hij ging meerdere keren in hoger beroep, maar verloor steeds. De politie arresteerde hem destijds op basis van een beschrijving die, los van zijn huidskleur, totaal niet overeenkwam met zijn uiterlijk. Daarom spreekt men in dit geval van sterke racistische vooroordelen.

Racistisch oordelen

Van de mensen die in Amerika wonen, identificeert een kleine 14 procent zichzelf als zwart. Daarentegen is ruim de helft van alle mensen die uiteindelijk worden vrijgesproken van misdaden een zwart persoon. Aan deze extreem scheve verhouding kan alleen de conclusie worden getrokken dat het Amerikaanse rechtssysteem zwaar onderhevig is aan racistisch oordelen.

Uiteindelijk zat hij ruim 7,5 jaar vast voor een misdaad die hij nooit heeft gepleegd. Met behulp van The Innocence Project werd hij naar 48 jaar vrijgesproken.

Ster advertentie
Ster advertentie