Up 2 Date

Koning gaat Gouden Koets voorlopig niet gebruiken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Koning gaat Gouden Koets voorlopig niet gebruiken

Koning Willem-Alexander gaat voorlopig geen gebruik meer maken van de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag of andere officiële gelegenheden. Dat heeft de koning vandaag bekendgemaakt middels een videoboodschap.

Koloniale verleden

"We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen, dat geldt ook voor het koloniale verleden", zegt de koning in de video. Volgens hem heeft het geen zin om het verleden vanuit een hedendaags perspectief te veroordelen te diskwalificeren. "Simpelweg historische objecten en symbolen verbannen is beslist ook geen oplossing. In plaats daarvan is een gezamenlijke inspanning nodig die dieper gaat en langer duurt. Een inspanning die ons verbindt in plaats van verdeelt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Hulde der koloniën'

De Gouden Koets werd in 2015 voor het laatst gebruikt op Prinsjesdag. In hetzelfde jaar vond ook de restauratie plaats die ruim vijf jaar in beslag nam. Inmiddels staat de Koets in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum, waar er ook aandacht wordt besteed aan het controversiële zijpaneel genaamd 'Hulde der koloniën'. Dit zijpaneel kent al jaren voor- en tegenstanders. Zo vinden sommige mensen dat het een aanstootgevende verwijzing is naar het slavernijverleden, terwijl anderen het cultureel erfgoed vinden dat gezien mag worden.

Niet klaar voor de Gouden Koets

Volgens Koning Willem-Alexander is Nederland er nog niet klaar voor om de Gouden Koets weer te zien rijden op Prinsjesdag. "Alle burgers van dit land moeten het gevoel kunnen hebben dat ze gelijkwaardig zijn en eerlijke kansen krijgen. Alleen met mooie wetten, zoals Artikel 1 van de Grondwet, zijn we er nog niet." Ook stelt de koning dat naar elkaar luisteren en begrip opbrengen voor elkaar voorwaarden zijn om tot verzoening te komen met het verleden.

Ster advertentie
Ster advertentie