STER Advertentie
STER Advertentie

Onderzoek wijst uit: rokers leven korter dan niet-rokers

Onderzoek wijst uit: rokers leven korter dan niet-rokers
ANP

Maandag 18 september 2017 - 15:40 uur

Dat roken slecht is voor de gezondheid is bekend. Maar leef je echt korter als je veel rookt? Het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Trimbos-instituut hebben daar onderzoek naar gedaan. Zij kwamen tot de conclusie dat zware rokers gemiddeld dertien jaar korter leven in vergelijking met niet-rokers. 

Eerder dood

Het CBS en het Trimbos-instituut onderzochten enquĂȘte- en overlijdensgegevens van bijna 40.000 mensen tussen de twintig en tachtig jaar in de periode tussen 2001 en 2006. Uit de gegevens blijkt dat 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken niet ouder wordt dan 65 jaar. Van de mensen die niet dagelijks roken, haalt 11 procent de 65 niet. Het aantal sigaretten dat je rookt, heeft effect op het aantal jaren dat je leeft. Mensen die veel roken, gaan gemiddeld dertien jaar eerder dood in vergelijking met niet-rokers. Als je minder dan twintig sigaretten per dag rookt, ga je gemiddeld elf jaar eerder dood. Dan zijn er nog de gelegenheidsrokers, mensen die bijvoorbeeld roken tijdens het uitgaan. In vergelijking met mensen die nooit roken, gaan zij vijf jaar eerder dood. 

Stoptober

Wil je langer leven, dan is het dus beter om te stoppen met roken. De maand oktober wordt ook wel Stoptober genoemd. Veel mensen stellen het doel om vanaf deze maand te stoppen met roken. Mede dankzij deze maand, wordt er in Nederland steeds minder gerookt. Zo namen de percentages onder de hevige rokers, de milde rokers en de gelegenheidsrokers de afgelopen 15 jaar met meerdere procenten af. 

Populair op FunX.nl

  • Jada Pinkett Smith geeft toe: 'Ik had affaire met August Alsina'

  • Album 'Allemaal een Droom' van Boef gaat viraal

  • 'Grote zorgen bij familie over bipolaire Kanye West'

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • Politie stopt met zoeken naar Glee-actrice Naya Rivera

  • Bill Gates stelt harde eisen aan verspreiding toekomstig coronavaccin