Up 2 Date

Trevor Noah voert intiem gesprek met zijn oma (91) over leven tijdens apartheid

foto: Facebook: Trevor Noah
  1. Newschevron right
  2. Trevor Noah voert intiem gesprek met zijn oma (91) over leven tijdens apartheid

Trevor Noah is momenteel in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Hij zocht zijn 91-jarige oma op in haar woonplaats Soweto. Terwijl ze aan de keukentafel zaten, voerden kleinzoon en oma een intiem en mooi gesprek over Nelson Mandela, het leven tijdens de Apartheid en Trevor die als kleine jongen als wit werd beschouwd.

Madiba's 100ste

Morgen viert Zuid-Afrika dat Nelson Mandela, die vijf jaar geleden overleed, dit jaar 100 zou zijn geworden. Vieren is misschien niet helemaal het juiste woord in deze context, maar dat Madiba's nalatenschap voortleeft en hij ook na zijn dood geëerd wordt, is een feit.

"Madiba... Voor ons was hij als een God op aarde." Hij was een voorvechter van gelijke rechten voor alle rassen in Zuid-Afrika. Een strijder die vocht tegen de apartheid, ofwel het officiële systeem dat daar gold tussen 1948 en 1990 en de verschillende rassen uit elkaar moest houden.

born a crime

Trevors oma vertelde hoe witte politiemannen - a.k.a. flying squads of black jacks - de straten domineerden en hoe beangstigend het voor de zwarte vrouwen en mannen was. En Trevor, die een witte Zwitserse vader en een Xhosa moeder heeft, had eigenlijk niet eens geboren mogen worden. "You were born a crime"!

In zijn gelijknamige boek, die op 15 november 2016 werd uitgebracht, beschrijft Trevor trouwens hoe hij opgroeide in het omstreden Zuid-Afrika.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie