Up 2 Date

Schokkende beelden slavenhandel in Libië leiden tot grote verontwaardiging

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Schokkende beelden slavenhandel in Libië leiden tot grote verontwaardiging

Is dit 2017?! Dat is wat je je waarschijnlijk afvraagt wanneer je de schokkende beelden uit Libië bekijkt. West-Afrikaanse vluchtelingen worden in Libië verhandeld op een slavenmarkt. De beelden hebben wereldwijd tot grote verontwaardiging geleid. Ook onder veel artiesten en celebs. Zo zegt Rotjoch op Instagram: "Mijn hart huilt. Ik zie video's van donkere mannen die verkocht worden als slaven... in 2017!"


UNDERCOVER

Een paar weken geleden publiceerde CNN een verslag over moderne slavernij in Libië. De Amerikaanse zender was afgereisd naar het land om met verborgen camera's de schrijnende situatie te filmen. Op de beelden zie je een veilingmeester mannen verhandelen alsof ze in vee handelen. Volgens CNN-verslaggeefster Nina Elbagir vinden de veilingen één of twee keer per maand plaats.

GESTRAND IN LIBIË

Morad & Shay spraken met Ruud Bosgraaf van Amnesty International over hoe deze vreselijke situatie tot stand is gekomen. Hij vertelt dat Libië al jaren te maken heeft met een enorme groep arbeidsmigranten - zo'n 400.000 - die in hele slechte omstandigheden leven. De meeste vluchtelingen hebben al hun bezittingen verkocht om naar Europa te kunnen vluchten via mensensmokkelaars. Maar dankzij een strengere kustwacht in Libië, kunnen er minder boten naar Europa vertrekken en stranden zij massaal in Libië. Hier vallen zij in de handen van mensenhandelaren, criminele bendes en gewapende groeperingen.

SLAVEN

De mensensmokkelaars vertellen de vluchtelingen dat ze een schuld bij hen hebben. Om de schuld terug te betalen worden ze verplicht te werken als slaaf. Sommigen weten uiteindelijk van hun koper te ontsnappen, maar kunnen vervolgens nergens heen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

OPLOSSING?

Volgens Ruud Bosgraaf is Europa medeplichtig aan deze situatie. De EU betaalt en traint de Libische kustwacht namelijk om vluchtelingen te onderscheppen. De echte oplossing voor dit probleem ligt echter in Libië zelf: "Sinds Kadaffi weg is, is het land een chaos. Zo lang dat niet verandert, blijft Libië een probleemgeval."

AANDACHT

Veel artiesten en celebs zetten hun social media in om meer aandacht voor dit probleem te vragen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op 9 december wordt er in Londen een mars georganiseerd tegen de slavenhandel in Libië.

Ster advertentie
Ster advertentie