Up 2 Date

Nederland wil 1 miljard steken in noodfonds voor zwaar getroffen Europese landen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland wil 1 miljard steken in noodfonds voor zwaar getroffen Europese landen

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is bereid om ruwweg 1 miljard euro bij te dragen aan een tijdelijk noodfonds voor Europese landen. Hiermee kunnen landen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, zoals Italië en Spanje, geholpen worden.

Fonds

Het noodfonds, waarin totaal zo'n 10 tot 20 miljard euro moet komen, is een idee van het Nederlandse kabinet. Het geld waarmee zwaar getroffen landen geholpen kan worden, is een gift, geen lening. Minister Hoekstra vertelt aan persbureau Reuters dat de gift bedoeld is als teken van solidariteit voor landen die te maken hebben met het coronavirus.

Kritiek

Het idee voor het noodfonds komt nadat Nederland eerder deze week flink bekritiseerd werd om de houding tegenover Zuid-Europa. Vooral Italië, Spanje en Portugal verweet Nederland niet ethisch en niet solidair te zijn.

Nederland wilde in eerste instantie namelijk niet meewerken aan de plannen voor gezamenlijke Europese leningen (Eurobonds) . Minister Hoekstra vroeg zich in een overleg met Europese collega's hardop af waarom niet alle EU-lidstaten buffers hadden opgebouwd om een crisis te bestrijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Ster advertentie
Ster advertentie