STER Advertentie
STER Advertentie

Schokkende 'weetjes' en onwaarheden in kinderboeken over Suriname en Marokko

Schokkende weetjes en onwaarheden in kinderboeken over Suriname en Marokko
facebook/morenita.taborda.39

Zondag 8 juli 2018 - 11:32 uur

|

Door:

Burç

"Weet je dat sommige mensen in Suriname honden expres aanrijden om te zien hoe ze daarna liggen te creperen?" Blijkbaar zou het in Suriname zelfs heel normaal zijn om vreemd te gaan. Deze 'weetjes' komen uit het kinderboek Suriname, Here We Come van auteur Sanne de Bakker. En daar staan nog veel meer schokkende en vooral stereotyperende weetjes in zoals: "Weet je dat Surinamers sommige kleuren anders noemen dan wij? Oranje noemen ze rood en rood noemen ze felroze."

suriname here we come sanne de bakker3

"Walgelijk"

Het kinderboek met opvallende 'weetjes' over Suriname viel Morenita Taborda op terwijl ze met haar jongste kind in de bibliotheek in Amsterdamse Poort rondliep. Ze noemt Suriname, Here We Come walgelijk en spreekt van superioriteitswaan op Facebook.

Om dit Facebookbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Dit is nooit de bedoeling geweest"

Suriname, Here We Come is in 2012 uitgebracht door uitgeverij Pimento. Uitgeverij Kluitman die het boek van Sanne de Bakker tot voor kort uitgaf, heeft het inmiddels van de website gehaald. Het spijt de uitgeverij dat het boek mensen met een aantal passages heeft gekwetst: "Dit is nooit de bedoeling geweest. Kluitman heeft daarom besloten het boek van de website te halen en niet meer leverbaar te maken."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marokko Here We Come

Als je de website van Sanne de Bakker leest dan zou dit het eerste deel van een 'supergrappige' serie moeten zijn met 'fantastische' weetjes over Suriname. Als je vervolgens het volgende deel Marokko, Here We Come leest, dan valt je mond weer open van verbazing.

boekmarokko

Oude koeien

Auteur Sanne de Bakker is inmiddels helemaal klaar met de kritiek op haar boek Suriname, Here We Come"Kan dit eens ophouden? Het boek is allang niet meer verkrijgbaar" schrijft ze op Facebook. "Hebben jullie niets beters te doen dan oude koeien uit de sloot halen?"  De auteur begrijpt duidelijk niet dat jonge kinderen een volstrekt verkeerd beeld van Suriname en hun Surinaamse klasgenootjes krijgen als ze haar boek met stereotyperende en onjuiste weetjes in de bibliotheek zouden tegenkomen. 

sanne

 

Populair op FunX.nl

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • 'Huizenprijzen volgend jaar 2 procent omlaag'

  • Boef vertelt bij 'Andy in de Auto' over Selma Omari en zijn nieuwe album

  • Badr Hari helemaal ready voor nieuwe wedstrijd

  • Parijs krijgt drijvende bioscoop met elektrische bootjes

  • Danny (26) is chef-kok: "Ik ga vaak uit eten, maar heb ook een flinke spaarrekening"