STER Advertentie
STER Advertentie

Zweedse student weigert te zitten in vliegtuig en voorkomt uitzetting vluchteling

Zweedse student weigert te zitten in vliegtuig en voorkomt uitzetting vluchteling

Woensdag 25 juli 2018 - 09:54 uur

|

Door:

Elize

"Ik ga niet zitten totdat deze persoon uit het vliegtuig wordt gelaten." De Zweedse studente Elin Ersson weigerde twee uur lang om te gaan zitten in een vliegtuig. Ze zat namelijk vlakbij een 52-jarige Afghaanse vluchteling die op het punt stond uitgezet te worden en dat wilde ze voorkomen. De 22-jarige vrouw zond haar actie live uit op Facebook. De video is inmiddels al twee miljoen keer bekeken.

"Hij zal zeer waarschijnlijk vermoord worden als hij terug moet."

Opstaan

De studente zat in een vliegtuig van Turkish Airlines dat van het Zweedse Gotenburg naar Istanbul zou vliegen. Toen Elin erachter kwam dat een van de passagiers uitgezet naar Afghanistan te worden, besloot ze te gaan staan. Wat het personeel ook tegen haar zei, ze weigerde te gaan zitten totdat de man van boord gelaten zou worden. Na een tijdje stonden meerdere passagiers op. Daardoor kon het vliegtuig niet vertrekken. 

Applaus

Uiteindelijk werd de man na twee uur uit het vliegtuig gehaald door drie begeleiders. Elin wilde pas uitstappen tot ze met haar eigen ogen had gezien dat de man ook van boord was gelaten. De passagiers applausideereden meerdere malen voor de moedige actie van de jonge vrouw.

Om dit Facebookbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ARRESTATIE

Het is nog onduidelijk wat er met de studente gaat gebeuren. Mogelijk krijgt ze een boete, omdat ze verantwoordelijk kan worden gehouden voor de vertraging. Ook kan Elin door de politie gearresteerd worden en tot zes maanden celstraf krijgen, omdat ze niet naar de bevelen van de piloot heeft geluisterd. 

Uitgezet

Het is nog niet zeker of haar protest iets heeft uitgehaald. De man zit namelijk momenteel vast en volgens de Zweedse autoriteiten wordt hij nog steeds uitgezet. De zaak heeft wel extra media-aandacht gekregen en wellicht heeft dat invloed op de beslissingen van de Zweedse immigratiedienst. Steeds meer mensen spreken zich uit over de situatie en steunen de actie van Ersson. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Jada Pinkett Smith geeft toe: 'Ik had affaire met August Alsina'

  • Album 'Allemaal een Droom' van Boef gaat viraal

  • 'Grote zorgen bij familie over bipolaire Kanye West'

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • Politie stopt met zoeken naar Glee-actrice Naya Rivera

  • Bill Gates stelt harde eisen aan verspreiding toekomstig coronavaccin