Up 2 Date

Blinde, autistische jongen kan nummers die hij één keer hoort perfect naspelen

  1. Newschevron right
  2. Blinde, autistische jongen kan nummers die hij één keer hoort perfect naspelen

In het programma 'Het is hier autistisch!' onderzoekt Filemon Wesselink of hij een autistische stoornis heeft. Hij spreekt onder andere met de blinde, autistische Rex Lewis Clack uit Californië. Hij heeft het savantsyndroom, een vorm van autisme waarbij iemand extreem veel talent heeft op een specifiek terrein.

piano

De 21-jarige Rex heeft een bijzonder talent voor pianospelen. Hij hoeft een nummer zelfs maar één keer te horen om het perfect te kunnen naspelen. Filemon laat hem 'Geef Mij Nu Je Angst' van André Hazes één keer horen en de jongen blijkt het zonder enige moeite foutloos te kunnen naspelen.

Volwassen

In een interview met Eva Jinek vertelt Filemon hoe belangrijk het pianospelen voor de jongen is.

''Het was heel emotioneel. Hij is ook nog blind. Zodra hij begon met pianospelen, zag je zijn gezicht volwassener worden. Het is de enige manier waarop hij zich kan uiten zoals hij zou willen.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Autisme

In het programma ontdekt Filemon dat hij zelf ook autistisch is. Dit werd al meermaals tegen Filemon gezegd, maar het was nog niet eerder onderzocht. Zijn vriendin werkt zelf met autisten en zei zich ook niet te verbazen als er autisme zou worden geconstateerd. Zo kan hij zich moeilijk concentreren op meerdere dingen tegelijk en heeft hij moeite met bepaalde sociale situaties.

Taboe

Veel mensen worstelen met autisme en schamen zich ervoor. Door op televisie zo open te zijn over de stoornis, hoopt Filemon dat het taboe rond de stoornis minder zal worden.

''Ik heb een gezin, een baan, het gaat allemaal prima: waarom zou ik het niet zeggen?''

Vanavond is 'Het Is Hier Autistisch!' te zien om 21.05 op NPO3.

Ster advertentie
Ster advertentie