Up 2 Date

Politie komt met nieuwe tool om appende bestuurders te flitsen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie komt met nieuwe tool om appende bestuurders te flitsen

Binnenkort kan je niet meer alleen geflitst worden als je te hard of door rood rijdt, maar ook als je zit te appen, bellen of scrollen achter het stuur. De politie heeft namelijk een nieuwe 'slimme' flitser waarmee ze appende of bellende automobilisten kunnen betrappen op een telefoon in hun hand. En de gevolgen zijn niet mis: alleen het vasthouden van een mobiel apparaat kan al een boete van 240 euro opleveren.

slimme software

Een jaar geleden was de ontwikkeling van de nieuwe flitsers al in het nieuws. Het nieuwe apparaat, dat nu af is, is speciaal ontwikkeld om door voorruiten heen te kijken, zegt Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie tegen RTL Nieuws. Slimme software kan zien of iemand een telefoon vasthoudt en kan hierbij onderscheid maken tussen bijvoorbeeld een blikje drinken en een mobiel apparaat. Uiteindelijk oordeelt een agent of de bestuurder in overtreding is. Alleen de foto is niet genoeg.

Volgens Egbert-Jan is er al een proef gehouden met de nieuwe apparatuur. Voor 1 juli zullen verschillende politie-eenheden met de flitser aan de slag gaan.

skiboxen

De politie heeft meer slimme technieken om stiekeme appers te betrappen. Zo maken ze ook gebruik van camera's op skiboxen of fietsdragers en houden agenten soms controles vanuit grote bussen of campers, vertelde Raymond Veldhuizen van Team Bijzondere Verkeerstaken eerder aan De Telegraaf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie