Up 2 Date

Meeste jongeren met mentale problemen verbergen dit op social media

foto: Unsplash / Beeld ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Meeste jongeren met mentale problemen verbergen dit op social media

Post jij wel eens een foto of video van een slecht of angstig moment op Instagram, Snapchat of Facebook? Delen je vrienden of vriendinnen wel eens beelden van die mindere periodes? Als je twee keer 'nee' hebt geantwoord, dan zijn jullie niet de enigen. Bijna negen op de tien (87%) jongeren deelt niets over zijn of haar psychische klachten, omdat ze bang zijn voor de negatieve reacties en het feit dat veel mensen het dan te weten komen.

Onderzoek van 3Vraagt

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder mensen tussen de 16 en 34 jaar oud. Het onderzoek is speciaal voor de #openup-week van NPO 3FM, MIND en Human gedaan. In deze themaweek - waar FunX net als andere NPO-jongerenmerken ook aan meedoet - worden psychische problemen bij jongeren bespreekbaar gemaakt.

Normaler

Een op de tien jongeren vertelt op social media wel dat ze zich slecht of angstig voelen. Op die manier hopen ze dat het voor meer kennis en begrip over mentale klachten zorgt bij anderen. Ze hopen ook dat het anderen aanmoedigt om zich ook te uiten. "Ik ben zelf erg open over mijn psychische problemen. Hoe meer mensen hier open over zijn, hoe 'normaler' het wordt", zegt een deelnemer van het onderzoek.

Beroemdheden

Een derde van de jongeren met psychische klachten volgt beroemdheden zoals influencers of BN'ers die durven te praten over hun mentale problemen. Een even grote groep volgt mensen die niet bekend zijn die over het problemen posten. Door die accounts voelen ze zich minder eenzaam. Ook zou het de drempel verlagen om met anderen over hun mentale problemen te praten.

Slecht gevoel

Meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagden geeft aan dat ze op social media berichten tegenkomen die ze een slecht gevoel geven. Zo schrijft iemand: "Soms lijkt het alsof iedereen de leukste feestjes, vakanties en relaties heeft, behalve ik. Dan voel ik mezelf minderwaardig." Een kwart van de ondervraagden zegt nooit berichten tegen te komen die een negatieve invloed op ze kan hebben. Zo zegt iemand: "Over het algemeen sta ik vrolijk en positief in het leven. Heel soms heb ik een mindere dag, maar dat is ook niet heel erg."

Hulp nodig?

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 18.00 bereikbaar via 0900-1450 of mindkorrelatie.nl (chat, WhatsAap en mail) voor advies en hulp.

Ster advertentie
Ster advertentie